Nagykanizsa

2015.02.18. 12:47

Egy nemes hivatás - köszönetet mondtak az ápolók áldozatos munkájáért a Kanizsai Dorottya Kórházban

Nagykanizsa - Szerdán ünnepelték a Magyar Ápolók Napját a Kanizsai Dorottya Kórházban, ahol köszönetet mondtak az olykor nehéz, heroikus munkát végző dolgozóknak.

Pásztor András

Tavaly a Parlament február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította Kossuth Zsuzsanna, az első Országos Főápoló tiszteletére és az ápolói hivatást választók megbecsülésének kifejezésére. Mint az szerdán elhangzott: Kossuth Lajos húga a szabadságharc idején 79 tábori kórház létrehozásában működött közre, illetve igyekezett megteremteni a sebesültek ápolásához szükséges feltételeket.

A szerdai ünnepségen Dénes Sándor polgármester is részt vett, aki beszédében kiemelte: az ápolói hivatás nemes, de nehéz feladat, hiszen olykor nem csak a testet, a lelket is gyógyítani kell.

– Köszönet illeti a magyar ápolókat, hiszen ezt a munkát néhány száz kilóméterre nyugatra mind erkölcsileg, mind anyagilag jobban becsülik – kezdte mondandóját dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója, aki hozzátette: meggyőződése szerint nem létezik jól működő, hatékony egészségügy, ápolók nélkül. – Remélhetőleg ezt a szaktárca is így gondolja, s nagyobb anyagi elismerésben részesíti majd ezen terület dolgozóit.

A kanizsai kórház főigazgatója említést tett az intézmény jövőjéről is, hiszen az elmúlt időszakban több olyan információ került a köztudatba, miszerint osztályok bezárását, az ellátási terület csökkentését tervezi az egészségügyi tárca Nagykanizsa vonatkozásában. Mint az dr. Brünner Szilveszter leszögezte: a kanizsai kórház olyan fejlesztéseken esett át, mely alkalmassá teszi az intézményt a térség ellátására, ezért nemhogy osztályok bezárásáról nincs szó, de akár új szakmai profilok is indulhatnak, legalábbis erről tárgyaltak nemrég a szaktárca államtitkárával.

A kitüntetettek, balról jobbra Pintér Istvánné, Kulcsár Attiláné, Bertók Mariann, Vellákné Bódi Lívia és Faggyasné Török Mária
Fotó: Szakony Attila

A főigazgató szavait követően Péter Zsuzsanna ápolási igazgató több kórházi ápolót – Faggyasné Török Máriát (neurológia), Kulcsár Attilánét (fül-orr-gégészet), Vellékné Bódi Líviát (sürgősségi betegellátó), illetve Pintér Istvánnét (pszichiátria) részesítette dicsérő oklevélben munkájuk elismeréseként.

– Az ápolók szerepe jócskán túlnő a formális feladatokon, megértésükkel, kedvességükkel és türelmükkel jelentősen csökkenthetik a betegek félelmeit, szorongásait, hozzájárulhatnak közérzetük javulásához – fogalmazott az ápolási igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!