Nagykanizsa

2015.01.25. 18:35

Egyre népszerűbb, sokakat vonz Zalaszentbalázs süteményfesztiválja

Zalaszentbalázs - Hagymás mangalicatöpörtyűvel és darált hússal készült tortával is neveztek a tegnapi ötödik süteményfesztiválra.

Benedek Bálint

A kultúrotthonban 44 különféle finomságot kóstolt meg a cukrászok alkotta zsűri. A Zalaszentbalázsi Fiatalok Egyesületének (ZAFE) népszerű versenyére több kategóriában lehetett nevezni otthon készített süteményekkel. A szervezők semmit sem bíztak a véletlenre: édes-krémes, sós, tejszínhabos, sütés nélküli tésztákat és tortákat is vártak. A fesztiválon az alsós és felsős diákok is kipróbálhatták tudásukat.

- Kettős jubileumot ünneplünk, hiszen a település gasztronómiai fesztiválja öt, míg az egyesület tizenöt éves - fogalmazott Horváthné Bereczki Krisztina szervező. - A faluban sokan sütnek rendszeresen, ezért örülünk annak, hogy évről évre népszerűbb az összejövetelünk. Ilyenkor lehetőség van beszélgetésre, sőt a receptek cseréjére is, melyekből némi saját ötlet hozzáadásával akár újabbak is születhetnek. Emellett célunk a hagyományos, népi sütemények továbbadása a fiatalabb generáció számára, ezért is fontos, hogy a gyermekek szintén bekapcsolódhatnak az alkotásba.

A helyi cukrászok alkotta zsűri nem talált kivetnivalót az idei felhozatalban. Horváth Andrásné, Rózsa Roland és Varga Lászlóné szerint az indulók nem csak a külcsínre, de a belső tartalomra is figyeltek. A rengeteg finomság okán nehéz döntés várt a grémiumra. A felsorakoztatott édességek mindegyike megállná helyét a cukrászdák kínálatában is, sőt, némelyik ízvilága túlszárnyalhatja még talán a profikét is. Az egyik nevező, Szántó-Kovács Eszter minden viadalon indult. Szerinte a süteménykészítés is komoly koncentrációt igényel, hiába a rutin, és úgy véli: a tészták készítésekor újításokra mindig szükség van.

Eredmények. Édes krémes: 1. Dominkóné Árok Noémi. Tejszínhabos: Horváthné Kovács Andrea. Torta: 1. Szántó-Kovács Eszter. Sütés nélküli: 1. Bolla István. Sós: Orbán-Schwarcz Zsuzsanna. Junior: 1. Vörös Vivien. Gyermek: 1. Trifán Zsófia. Egyéb édesség: 1. Nemes Antalné.

A közönségdíjat a fiatalok versenyében Kiss Lotti érdemelte ki, míg a felnőtteknél Rózsa Szabina örülhetett az elismerésnek. A zsűri szakmai különdíját pedig kreatív és mutatós fahéjas almarózsa édességével Szántó-Kovács Eszter kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!