Nagykanizsa

2014.06.26. 16:15

A testület nem szavazta meg a 100 forintos strandbelépőt

Nagykanizsa - Az önkormányzat 20 millió forinttal támogatta a Pannon Egyetemmel, illetve a Hidrofilt Kft-vel közös kutatóközpont kialakítását. Ezt követően pedig leszavazták azt a javaslatot, ami a 18 év alatti helyi fiatalok 100 forintos strandi belépőjéről szólt.

Pásztor András

A víztisztítás és vízkezelés területére fókuszáló új kutatóközpont már idén szeptemberben elkezdhetné működését a Pannon Egyetem kanizsai kampuszának „A" épületében, a Zrínyi utca 33. szám alatt alakítanák ki. Mint az a csütörtöki közgyűlésen elhangzott: első lépésként a Hidrofilt Kft. és a Pannon Egyetem mérnöki kara megalapította a víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető szakmérnök szakot, mely országosan egyedülálló tudást biztosítana a fiatalok számára. A szak magyar nyelvű elindítása után a partnerek komolyan megfontolják annak a lehetőségét is, hogy angol nyelven is meghirdessék a speciális képzést. A közgyűlésen a testületnek arról kellett döntenie, hogy a kutatóközpont létrehozásához, illetve a működés megkezdéséhez biztosít-e 20 millió forintot. Az egyetem és a kanizsai cég hasonló nagyságrendű összeget fektet a projektbe, így néhány főállású kutatóval és fejlesztővel elindulhat a munka. A tervek szerint a későbbiekben pályázati forrásokból, valamint piaci megbízásokból és a kifejlesztett berendezések, eljárások hasznosításából tartaná fenn magát a kutatóközpont.

A képviselő-testület végül megszavazta az igényelt összeget, az idei költségvetésben 10 millió forintot, míg a jövő évi büdzséből szintén 10 millió forintot remélhet a közös kutatóközpont.

Fürdés a strandon. A fiatalok kedvezményes belépőjegy vásárlását nem támogatta a közgyűlés. Fotó: Szakony Attila

Nem sokkal ezután került a képviselők elé dr. Fodor Csaba (MSZP) önálló képviselői indítványa, mely arra vonatkozott, hogy a 18 év alatti kanizsai fiatalok jelképes, 100 forintos összegért vásárolhassanak belépőt a strandra július és augusztus hónapban. A becslések szerint mindez maximum 3-5 millió forintba került volna a kanizsai önkormányzatnak. A javaslat végül nem kapott elegendő támogató szavazatot, így egyelőre nincs kedvezmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!