Nagykanizsa

2014.03.09. 17:35

Ámon Istvánnal fújták a big bandesek

Szombat este egy igazi „nagy öreggel" folytatódott a Kanizsa Big Band koncertsorozata a Magyar Plakát Házban.

Horváth-Balogh Attila

A Vendégségben a Kanizsa Big Band-nél című program vendége ezúttal Ámon István (szaxofon) volt.

– Igyekeztünk örökzöld repertoárt összeállítani, mely főleg klasszikus jazz-standard-ek big band-es átirataiból áll – tudtuk meg Vámos Bélától, a Kanizsa Big Band vezetőjétől. – Mostani vendégünk, Ámon István a kanizsai zenetörténet egyik igazi nagy öregje. A fiatalabb korosztály már nem emlékezhet a Kanizsa Jazz együttesre, melynek dr. Beke Árpáddal, Kém Sándorral, Murka Lászlóval és Muik Tiborral együtt ő is tagja volt. Pék Pál, dr. Beke Árpád és Ámon István kezdeményezésére jött létre 1972-ben az egykori Erkel Ferenc Olajipari Művelődési Házban a jazz klub, melyből lényegében kinőtt a Kanizsa Nemzetközi Jazzfesztivál. Azért is gondoltam most arra, hogy Ámon Istvánt hívjuk meg, mert ezzel is szeretnénk tisztelegni a nagy elődök előtt.

A kanizsai szaxofonista egyébként korábban katonazenekart vezetett, majd immáron nyugdíjasként a Nagykanizsai Olajbányász Fúvószenekar karnagya volt egészen a közelmúltig.

Vámos Béla a sorozattal kapcsolatos terveiről elmondta: a következő koncertre egy spanyol trombitást szeretnének meghívni a grazi egyetemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!