Nagykanizsa

2013.11.04. 17:25

Ellopták az emlékműről a menórát

Nagykanizsa - Tizenkétmillió forintot meghaladó kárt okozott az az ötfős társaság, amely 2012 májusától közel egy évig fosztogatott Nagykanizsán.

Arany Gábor

Az ügy néhány részletét érdeklődésünkre dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette.

A kép a kanizsai menóra hűlt helyénél készült, nem sokkal a lopás után. A gyertyatartót feldarabolva fémtelepen adták el. Fotó: archív/Szakony Attila

A 23 éves, nagykanizsai B. Dávid társaival elsősorban a viszonylag könnyen elérhető fémtárgyakra specializálta magát és elvittek mindent, amit értékesíthetőnek láttak. Tavaly június elején a kanizsai zsinagóga udvarán álló emlékművet csonkították meg. B. Dávid és 24 éves társa, L. Szilárd letörték a 1,5 méter magas, hétágú bronz gyertyatartót, a menórát. B. Dávid később feldarabolta a nyolcmillió forintot érő tárgyat és a 19 éves R. Tímeával közösen fémfelvásárló telepen adták el hulladékként. Ezen az eseten kívül további 15 vádpontban sorakoznak bűncselekményeik.

B. Dávid legtöbbször. R. Tímeával indult bevetésre".

Tavaly például május 25-re virradóan B. Dávid a kanizsai Honvéd Kaszinó faláról feszítette le réz ételtartó szekrényt, miközben társa, R. Tímea figyelt, nehogy megzavarják őket. A holmit L. Szabolcs adta el. Nyáron a Vasemberházról feszegettek le vörösrézcsatornát, majd a Budapest Bank tetejéről rézlemezeket téptek le. Számos alkalommal kisebb fémelemeket. lefolyócsatornákat, korlátokat, ajtót, de még kéményekről a saválló fémborítást is ellopták. Ha másként nem tudtak értékesíthető holmihoz jutni, akkor pedig betörtek. November végén a lakatot lefeszítve jutottak be egy lakóház tárolójába az Ady utcában és saválló tartályokat, villanymotort vittek magukkal. Egy Fő utcai ház pincéjéből pedig a kazán réz alkatrészeivel távoztak. Betörtek ez év elején egy belvárosi étterembe is, ahonnan csillárokat, kandelábereket, kilincseket, ipari fritőzöket, mosogatókat és más használati tárgyakat vittek el és okoztak ezzel 3,1 millió forint kárt.

B. Dávid és R. Tímea mellett három, a lopásban, illetve a holmik értékesítésben nekik segítő társuk, L. Szabolcs, B. Gábor, valamint Sz. Csaba ellen emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!