Nagykanizsa

2013.10.29. 16:30

Egy milliárd forintból valósult meg a DAB kanizsai szivattyúgyára

Nagykanizsa - Ünnepélyesen is felavatták kedden az olasz DAB vállalat vízszivattyúkat gyártó üzemét a helyi ipari parkban. A nagykanizsai üzemben 2015-re évi egy millió vízszivattyú gyártását tervezik, a dolgozói létszámot pedig 150 főre bővítenék.

Mint az a keddi avatáson Attilio Conca, a DAB csoport ügyvezető igazgatója elmondta: a keleti piacok szempontjából komoly stratégiai szerepe van a nagykanizsai gyártóüzemnek, hiszen a következő öt éves időszakban cégszinten körülbelül egy millióval több elektromos vízszivattyú gyártását tervezi a cégcsoport.

– Reményeink szerint a kanizsán gyártott szivattyúkkal ki tudjuk elégíteni az előreláthatólag növekvő keresletet – mondta a leköszönő ügyvezető, aki Sandro Stramarenek adta át a stafétabotot.

Az öt ezer négyzetméteres kanizsai gyártócsarnok avatásán Carlo Prola, a DAB csoport elnöke is részt vett, aki kiemelte: az 1975-ben alapított vállalatnak a kanizsai az első magyarországi gyára. Az hét területi irodával, öt olaszországi, három külföldi gyárral rendelkező cégcsoport közel 1300 embernek ad munkát és tavaly 266 millió eurós forgalmat bonyolított.

A nagykanizsai szivattyúüzem avatásán Cseresnyés Péter polgármester a folyamatos tervezés és a szisztematikus munka eredményének nyilvánította az olasz cég letelepedését. Mint mondta: a város önkormányzata együttműködve a gazdasági élet szereplőivel, a szakképzési intézményekkel, a városi kamarával és a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszával pontosan meghatározta azokat az irányokat, melyek a város fejlődését szolgálják. Ezek közé tartozik a logisztika, valamint a gépipar vízzel kapcsolatos ipari tevékenységei.

– Persze nem csak a kitörési pontokat határoztuk el, a siker érdekében befektetés-ösztönző és a munkahelyteremtést támogató csomagot is kidolgoztunk annak érdekében, hogy rugalmasan tudjuk segíteni a vállalkozók igényeit – mondta a polgármester, aki hozzátette: talán ennek a tervszerű munkának is köszönhető, hogy a DAB a dél-zalai várost választotta az új üzemcsarnok helyszínéül.

Mint kiderült: az olaszok Kanizsába vetett bizalma erőteljes, hiszen a cég közel 27 ezer négyzetméteres földterületet vásárolt az ipari parkban, amely terület a későbbi bővítésre is lehetőséget teremt. Cseresnyés Péter polgármester befejezésül azt kívánta: érjen el komoly piaci sikereket az olasz cégcsoportnak, hiszen az egyben Kanizsa sikerét is jelenti.

A kanizsai gyár avatásán Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is részt vett, aki úgy vélekedett: egy ilyen volumenű beruházás előtt az olasz cégcsoport vezetői biztosan megvizsgálták az ország gazdasági, beruházási környezetét, az adópolitika kiszámíthatóságát, illetőleg azt is, hogy a térség rendelkezik-e kellő számú szakképzett munkaerővel. Az államtitkár egyéb adatokkal is alátámasztotta az ország teljesítőképességének javulását, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva elmondta: a statisztika szerint 1992 óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most, ráadásul a munkanélküliségi ráta az elmúlt öt évben egyszer sem volt olyan alacsony, mint jelenleg. Az államtitkár a kormány nevében végezetül arról biztosította az olasz céget, hogy minden segítséget megadnak a további bővítéshez, esetleg új olasz cégek letelepedéséhez.

A rendezvényre meghívást kapott Olaszország budapesti nagykövete is, aki szintén sok sikert kívánt a cégnek.

A keddi avató ünnepségen a nagykanizsai gyár fejlesztésének, bővítésének ütemezéséről is szó esett. Mint kiderült: a gyártást alig néhány hónapja kezdte a cég, jelenleg 20 főállású dolgozóval, de a tervek között az szerepel, hogy az év végére 50 fős, jövőre 120 fős, 2015-re pedig 160 fős csapat dolgozzon majd az üzemben, ahol elsősorban nem ipari, hanem a lakosság által használt vízszivattyúkat gyártanak széles termékskálával.

Az avató kapcsán magáról az 5000 négyzetméteres csarnokról is érdemes néhány szót ejteni. Az épületet a legmodernebb energetikai technológiákat felhasználva alakították ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!