Nagykanizsa

2013.04.12. 15:24

Gyuri bíró és a ''tesó''

Nagykanizsa, Kiskanizsa, ember, asszony, lánya, fia, Gyuri bíró szól hozzátok, nyitott füllel hallgassátok! Álmélkodhat apraja, nagyja, ha betér ide, a múzeumba!

Horváth-Balogh Attila

Péntek óta imígyen hívogatja Cser György kisbíró élethű mása a város lakóit és a Nagykanizsára látogató vendégeket a Thúry György Múzeum Fő úti épületének egyik emeleti ablakából. A mű-György minden nap 11 órakor kidugja orrát az ablakon és elismétli a fenti részletnél sokkal hosszabb műkölteményt, kibővítve az éppen aktuális programokkal. Az ötlet Tarnóczky Attilától származik, s ő is szervezte a "Gyuri bíró-projekt" megvalósulását - munkáját sokan segítették tevőlegesen is.

A dél-zalai város legújabb látványosságát sajtótájékoztató keretében mutatták be a kanizsai lokálpatriótáknak, s egyúttal sor került az idei Patkó-díjak átadására.

- Azt gondoljuk, hogy ugyan nem monumentális, de érdekes idegenforgalmi színfoltja lesz a városnak Gyuri bíró figurája, mely - a múzeummal és a tavaly létrehozott patkófallal szerves egységet képezve - talán szélesíti azt a kínálatot, ami miatt már érdemes a városba látogatni - hangsúlyozta a múzeum épülete előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Polay József, a Kanizsai Múzeumért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

- És szeretnénk ezt az alkalmat is megragadni arra, hogy átadjuk az alapítvány idei Patkó-díjait azoknak, akik leginkább segítették a munkánkat. A kuratórium döntése alapján a díjat most a Patkófal megvalósításához nyújtott anyagi és egyéb segítsége okán a Zalaerdő Zrt., valamint Schmidt Istvánné kapta, aki a Szent Lujzát ábrázoló díszes ólomüvegablak helyreállításában és más múzeumi ötletek megvalósításában működött közre.

A Zalaerdő Zrt. nevében Rosta Gyula vezérigazgató vette át az elismerést, amit két változatban kaptak a kitüntetettek. Az egyiket bekeretezve, kirakható formában, a másikat pedig csak úgy, "pucéran" - utóbbiakat a hagyományoknak megfelelően maguknak a kitüntetteknek kellett felszögezni a múzeum nagykapujára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!