Nagykanizsa

2013.01.10. 12:01

Szakad a gumi, görbül a felni

Nagykanizsa - Autószerelő szakemberek szerint a csatornaberuházás elindulása óta többen keresik fel a műhelyeket futómű-problémákkal, lengéscsillapító-bajokkal és felni-, illetve gumisérülésekkel.

Horváth-Balogh Attila

A szakértők szerint azonban ezek egy részéhez bizony, hozzájárulnak maguk a gépkocsivezetők is.

- Jelentősen, körülbelül 50 százalékkal nőtt azon ügyfeleink száma, aki ilyen jellegű gondokkal fordulnak hozzánk - tudtuk meg Takács Bélától, egy nagykanizsai szerviz vezetőjétől. - Az az igazság, hogy az utak a csatornaépítés miatt rossz állapotban vannak és mindenki menekülő-útvonalat keresne. De nem talál, mert mindenütt útfelbontásokba, forgalomkorlátozásokba ütközik (nap, mint nap azt halljuk egyébként, hogy nagyon okosan sikerült megszervezni ezt az egészet), amitől ideges lesz és - kis túlzással persze - kétszázzal akar végigzúzni ott, ahol harmincas tábla van. Ám több helyen még a 30 kilométeres óránkénti sebesség is sok. Próbáljon meg valaki ezzel a tempóval végigmenni például a Rozgonyi utcán. Egy ültetett Mondeo-val voltam arra tegnap, de az úgy pattogott a gödrökben, hogy azt hittem, szétesik. Ilyen utakon futómű, gömbfejek, minden sérül. Az egyik székesfehérvári ismerősöm például azt mondta, hogy Budapesten könnyebben autózik már, mint Nagykanizsán, mert itt nem talál olyan utcát, amelyiken ne károsodna az autója.

Takács Béla - szavait igazolandó - mutatott egy lengéscsillapítót is, ami elgörbült, így aztán lehetett dobni a szemétbe. Csakúgy, mint azt az új abroncsot, ami azért ment tönkre a felnivel együtt, mert gazdája az autójával megtalált egy Magyar utcai csatornakátyút.

Takács Béla az elgörbült lengéscsillapítót, a kicsorbult felnit és a tönkrement gumit mutatja. Inkább saját biztosítójukkal rendezik (Fotó: Szakony Attila)

Megkerestünk más szervizeket is, ahol szintén forgalomnövekedésről számoltak be, de arányaiban sokkal kisebbről.Egy nagykanizsai autószalonban viszont hasonló tendenciáról beszéltek.

- Nagyjából a projekt kezdete óta érzékelünk komoly, 20-30 százalékos forgalomnövekedést az ön által említett problémák kapcsán - árulta el Ács János szervizvezető. - Pontosabban nem is annyira a gumival és a felnivel jönnek, inkább a stabilizátorpálcákkal és a trapézgömbfejekkel, s természetesen, futómű-kopogással.

Kevés ügy jut el a szennyvízcsatorna-hálózat rekonstrukcióját koordináló Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársuláshoz. Mint azt Fitos István projektmenedzsertől megtudtuk: 10 alatt van azok száma, akik panaszt tettek náluk. Egyik ügy kapcsán sem került még sor kártérítés megállapítására, mert mint azt a projektmenedzser hangsúlyozta: szigorú és alapos kivizsgálás követ minden bejelentést.
Az autószervizek illetékesei pedig azt mondták: a legtöbb esetben az autósok casco-biztosításuk terhére javíttatják meg autójukat, kártérítésen eleve nem is gondolkodnak - talán mert a hosszas utánajárásra már senkinek nincs ideje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!