Nagykanizsa

2011.10.23. 14:23

Horvát irodalmárra emlékeztek Tótszerdahelyen

Blazsetin István író, költő és pedagógus halálának a 10. valamint születésének a 70. évfordulójára emlékeztek szombaton az iskola aulájában Tótszerdahelyen. A nívós horvát nyelvű kulturális műsort a diákok mutatták be.

Benedek Bálint

Bár Blazsetin István Hercegszántón született, ám mivel 41 éven keresztül szolgálta a dél-zalai települést, a horvát kisebbségi önkormányzata is az ő nevét viseli. A 2001-ben 59 évesen elhunyt, Blazsetin István családja a településen él, s azóta minden évben megemlékezést tartanak.

- Amellett, hogy szívén viselte a horvát nyelv tanítását, a magyarországi horvát költők és írók egyik legkiemelkedőbb alakja volt - fogalmazott a lánya, Blazsetin Bernadett. - Írt három ifjúsági regényt, különféle értekezéseket és tankönyvet is.

Az ünnepeséget az általános iskola, a helyi kisebbségi önkormányzat, a Zala megyei szervezettel és Magyarországi Horvát Kutatók Intézetével karöltve szervezte meg. A gyerekek Boldogság a te szemedben címmel fénykép-, és rajzpályázaton vehettek részt. Blazsetin Bernadett elégedett volt a pályamunkákkal, hiszen a közel száz műből harmincat értékeltek. A szombati műsorban az iskolások horvát nyelvű színdarabbal emlékeztek, amit horvát kulturális konferencia követett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!