Nagykanizsa

2011.08.15. 17:25

Értékeiket nem csak feltárják, fejlesztik is

Rengeteg értékkel rendelkeznek a Zalakaros Kistérségi Többcélú Társulást alkotó települések, s azokat fejleszteni kell - állapítja meg a kistérség kulturális koncepciója.

Szalabán Attila

A szakemberek által összeállított dokumentáció természetesen elsőként a meglévő értékeket térképezi fel. A lista hosszú: már csak abból, hogy a térséget alkotó 19, összesen közel 14 ezer embernek otthont adó település kínálatát több mint 20 oldalon keresztül sorolja, kikövetkeztethető, hogy okkal lehetnek büszkék falvaikra és városukra az ott élő emberek. A meglévő értékeket persze nem elég megtartani, azokat fejleszteni is kell. Ennek jeleként a koncepció sorra veszi azokat a településeket, melyek valamilyen konkrét tervet dédelgetnek. Galambok esetében például arról az elképzelésről ad hírt a dokumentum, hogy a faluban dupla színpadot építenének, kulturális szórakoztató központot hoznának létre. Gelsén elsősorban a termálfürdőhöz kapcsolódó fejlesztési tervekről számoltak be az illetékesek – az ottani nagy álom a létesítményhez kapcsolódó szállodamegvalósítása lenne. Kilimánban ellenben főleg az infrastruktúrát fejlesztenék, kulturális téren leginkább művészeti, szórakoztató műsorokat szerveznének.

Orosztonyban ismeretterjesztő előadásokra lenne komoly igény.

A legtöbb tervet Zalakaros vezetése tette közzé a koncepcióban. A fürdővárosban multifunkcionális szabadidőközpont, kistérségi közművelődési centrum, városi könyvtár létrehozása szerepel az elképzelések között. Fejlesztenék a zalakarosiak a turisztikai kínálatukat, a városmarketinget, tereket – találkozási pontokat – alakítanának ki, mindezzel élhető, turisztikailag vonzó várost hozva létre. Ugyanakkor a turistákat kielégítő aktív, sportos életforma kulturális és szociális kínálat feltételeit bővítenék.

Zalamerenye vezetői tréningek szervezésében, határon túli színi társulatok fellépési lehetőségeinek biztosításában látja a helyi kultúra fejlesztési lehetőségeit.

Zalaszentjakabon több napos falunapokat terveznének, illetve a kisebbséget érintő témákban ismeretterjesztő előadásokat tartanának.

A zalaújlakiak pedig a már működő festőtábor további működtetésében, fejlesztésében, és a régi magtárépület kulturális hasznosításában bíznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!