Nagykanizsa

2011.04.01. 02:27

Megújuló energiával

Évek óta napirenden van a megújuló energiák, a termálkincs hasznosítása - ám eddig a szavakon és néhány tanulmány elkészítésén kívül nem sok érdemi történt.

Horváth-Balogh Attila

Még mindig csak két konkrét lépésről lehet beszámolni: az egyik a bagolai hulladéklerakóban keletkező gáz kinyeréséhez kapcsolódó projekt, amely többéves vajúdás után a közeljövőben fordulhat célegyenesbe. A másik a nagykanizsai Vackor Óvodában júniusban induló beruházás, melynek keretében a megújuló energiára alapozó fűtésrendszert építenek ki.

Cseresnyés Péter polgármester a fejlesztésről szólva elmondta: 32 millió forintba kerül, amiből 13 millió forintot a város saját költségvetéséből biztosít. A munkálatok során homlokzat- és padlásfödém-szigetelésre, nyílászárócserére, központifűtés-szerelésre, továbbá egy hőszivattyús napenergia-hasznosító rendszer telepítésére kerül sor. Utóbbi sajátossága, hogy nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmas lesz, ami különösen a nyári hónapokban tesz majd jó szolgálatot. Emellett nem mellékes szempont, hogy a környezetbarát technológia még megtakarítást is eredményez.

A polgármester hozzátette: hosszú távon, a pályázati lehetőségek függvényében szeretnék a többi intézményt is a Vackor ovi mintájára átalakítani, modernizálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!