Nagykanizsa

2011.03.10. 19:15

Pisztoly a kézben

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idejéből megmaradt tárgyakat mutattak be csütörtökön a nagykanizsai Thúry György Múzeum foglalkozásán részt vevő általános iskolásoknak.

Szalabán Attila

A rendezvényen Kálovicsné Lebár Edit és Hohl Zoltán, a múzeum munkatársai számos információval szélesítették a Zrínyi Miklós iskolából érkezett diákok tudását a több mint 150 évvel ezelőtt lezajlott eseményekkel kapcsolatban. A gyerekek pedig feszült figyelemmel követték az egykori nemzetőrök, honvédok és ellenfeleik fegyverzetét bemutató előadást.

– Ezt a puskát annak idején tilos volt megtartani – vette kézbe Kálovicsné Lebár Edit a fegyvert. – Halálbüntetés járt mindazoknak, akik megszegték a rendelkezést. Ezért az egykori tulajdonosa egy nagykanizsai, Hunyadi utcai családi ház padlásán az agyagrétegbe rejtette, ahol később, az épület felújításakor megtalálták, és múzeumunk lelettárába került.


Kálovicsné Lebár Edit úgy vélte: a gyerekeket érdeklik a hasonló bemutatók, hiszen a múzeum lelettára ilyenkor nagymértékben kiegészíti, élményszerűvé teszi a tankönyvekben álló, száraz tananyagot. A Thúry György Múzeum pedig mindig nyitva áll az ilyen jellegű megkeresések előtt, szakembereik örömmel magyarázzák el az egykori események helyi vonatkozásait, mutatják be az adott időszakból fennmaradt tárgyi emlékeket.

A gyerekseregben óriási izgalmat keltett, mikor a múzeumosok óvatosan a kezükbe adták a természetesen már rég ártalmatlan, de mégis komoly fegyvereket.
– Nagyon érdekel a történelem és a szabadságharc időszaka is, bár az iskolában még nem tanultuk – jegyezte meg Nemes Gábor, a Zrínyi-iskola negyedikes tanulója. – A szüleimtől sok mindent hallottam már az egykori eseményekről.


Kihasználják a múzeum lehetőségeit
– Gyakran kihasználjuk a Thúry György Múzeum lehetőségeit, immár többedik alkalommal vehetünk részt náluk valamilyen foglalkozáson – magyarázta Simon Eszter, a Zrínyi Miklós Általános Iskola szabadidő-szervezője. – A gyerekeknek nagy élmény minden ilyen rendezvény, hiszen a szakemberek segítségével kézzelfogható tapasztalatokat szerezhetnek, melyek kiválóan kiegészítik az órákon elhangzottakat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!