Nagykanizsa

2010.11.08. 06:59

Párban pergettek a pecások

Első alkalommal rendezett pergető kupát szombaton a Pötrétei Horgászegyesület. A rejtélyes nevű módszer kedvelői szép számban szálltak vízre.

Horváth-Balogh Attila

Ugyan a megszokottnál kevesebb hal akadt horogra, de azok is örülhettek: a sportszerűség jegyében a kifogás után rögtön mind visszamehetett a vízbe. Előbb azonban esőcsatornából készített, centiméterekre osztott speciális eszközzel a hosszukat is megmérték, nemcsak a tömegüket.

De ne szaladjunk ennyire előre, először tisztázzuk, vajon mi is az a pergetés? A módszer lényege, hogy a vízben vonuló kishalakat utánzó műcsali vontatásával igyekszünk felkelteni a ragadozó halak figyelmét. A legjobb, ha csónakból tesszük ezt, kint a nyílt vízen, így ugyanis meglehetősen nagy területet lehet átfogni.


- Szeretek pergetni, otthon, Tótszerdahelyen is rendszeresen művelem a horgászatnak ezt a módját - mondta a verseny 14 órai lefújását követően csónakjával kikötő Markán Zoltán, aki testvérével, Markán Lászlóval indult a megmérettetésen, s végül a 9. helyen végzett. - Sajnos, mai eredményünk a kora délelőtti hűvös idő miatt nem mondható túl jónak, de végül is a sport a lényeg...

Kisvarga Ernő, a Pötrétei Horgászegyesület elnöke elmondta: az I. Horgász Világ Pergető Kupát a pecások idén 10 éves szakfolyóiratával partnerségben szervezték, s szeretnék széles körben kedvelt hagyománnyá tenni. Ehhez minden feltétel adott, hiszen évről évre történik haltelepítés, átlagosan 25 mázsányi csuka, 5 mázsa süllő és 70 mázsa ponty kerül a vízbe. A mostani megmérettetésen 28 horgász vett részt, akik párokban szálltak vízre. A főszponzor támogatásának köszönhetően több százezer forinttal díjazhatták a legjobbakat, az egyesület felajánlása révén pedig különdíjjal térhetett haza a legnagyobb halat fogó páros is.

Az első helyet a nagykanizsai Jézus Szíve Plébánia káplánja, Sifter Gergely érdemelte ki társával, Nagy Miklóssal. Második lett a Harmath Attila-Lendvai Tibor, harmadik pedig a Czigány Zsolt-Varga József páros. A leghosszabb, 69 centiméteres halat a Pankótai Gellért-Pankótainé Kálmán Anikó duó fogta ki.


A tőzeg helyét az őstermészet vette birtokba
A pötrétei tórendszer a tőzegbányászat következtében alakult ki, a talajvíz természetes felgyűlésével. Miután a gödrök megteltek vízzel, szélükön pedig megtelepedett a nád, az ingoványban hamar otthonra leltek a vízimadarak, s gyorsan kialakult a tőzegvizekre jellemző halállomány. Erre építve jött létre 1994-ben a helyi horgászegyesület, mely immár tudatos telepítéssel próbálja népszerű horgászparadicsommá tenni a tavakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!