Nagykanizsa

2010.11.24. 10:20

Egy méltatlanul keveset emlegetett táncpedagógus

A Papp László Nyomában programsorozat utolsó állomásaként Papp Lászlóra emlékezünk. Az Emlékestre november 27-én 18 órakor kerül sor a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.

Riersch Zoltán

Papp László 1941. szeptember 16.-án született Zalakomárban /Kiskomáromban/, C kategóriás néptánc oktató volt. Fiatal korában kedvenc szórakozásai közé tartozott a foci és a tánc. Szerette ropni a bálokban, innen indult a késztetés a magyar néptánc felé.

A zalakomári citerazenekar mellé szegődött pár fiatal táncos. Először a falvak közti vetélkedőkön szerepeltek, majd nagyobb meghívásoknak tettek eleget. Papp László több faluban elkezdett magyar néptáncot tanítani, így például Hahóton, Szepetneken, Letenyén A „mester” néptáncoktató tette le a magyar néptánc alapköveit Nagykanizsán és környékén. Akkoriban a néptánc mozgalom sok fiatalt vonzott magával, melynek gyümölcse az 1972-ben megalakult Kanizsa Táncegyüttes lett. Az együttes az id. Vizeli Dezső által vezetett Pávakör tagjaiból és Papp László által tanított fiatalokból szerveződött.

 

1986 januárjában alakult Papp László néptánc pedagógus és koreográfus vezetésével a Dél-Zala Táncegyüttes.

Az 1990. június 2-án hosszantartó betegségben elhunyt felejthetetlen néptánc oktató, táncpedagógus emlékére rendeztek zenés estet november 27-én.A házigazda Dél-Zala Táncegyüttes, valamint a Pántlika Néptánccsoporton kívül vendégfellépőként közreműködik a Kanizsa Táncegyüttes és utánpótlás csoportja a Rozmaring Táncegyüttes, a Lippentős Táncegyüttes, és a Zalagyöngye Táncegyüttes.

Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal generáció is bemutatkozzon a rendezvényen, ezért a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola népzene tagozatos növendékei is képviseltetik magukat. A zenei kíséretről a Bojtár Népzenei Együttes gondoskodik.Nem utolsó sorban Horváth István Radnóti-díjas versmondó egy népi balladával teszi színessé a rendezvényt.

 

OLDALTÖRÉS: Papp László munkásságáról és utódairól

 

 

 

Papp László munkásságáról és utódairól

Papp László nagyon megszerette az erdélyi dialektus táncokat, különösen vonzódott a legényesekhez. Ennek gyümölcseként Férfi táncok címmel- Trió néven készített koreográfiát. Három tájegység legényes táncait szedte egy műsorszámba feketelaki, széki és kalotaszegi motívumokból. A Dél- Zala Táncegyüttes a mai napig előszeretettel táncolt koreográfiája.
Papp László éveken keresztül járt ki Csáktornyára és Lendvára, az akkori Jugoszláviába, magyar néptáncot tanítani. Volt szerencséje megismerkedni más népek népi kultúrájával is. Ennek hatására kezdett más tájegységek táncai után kutatni. A szívéhez a román-félromán táncok kerültek a legközelebb.
Tímár Sándort hívta segítségül, hogy egyik kedvenc félromán táncát betanítsa Méhkerékről.

Papp László munkásságát nemcsak az akkori városvezetés és egyéb szervezetek támogatták, a legnagyobb támasza a családja volt. Felesége Judit, vállalta be az otthonteremtés és gyermeknevelés oroszlán részét, hiszen különböző fellépések, többnapos szereplések, külföldi turnék minden évben számos alkalommal voltak. Kevés szabadidejében játszott és foglalkozott 4 gyermekével. Ha nem volt  „Aprók Táncháza” akkor otthon tartott táncházat. Családja mellett minden táncos tanítványát sajátjaként szeretett és tanította.

A Dél- Zala Táncegyüttes 1986-ban alakult Papp László vezetésével. A csoport tagjai jórészt középiskolás diákok, illetve huszonéves fiatalok voltak, akik munkájuk mellett foglalkoztak néptánccal. Az együttes több gyermek csoportot foglalkoztatott, így biztosítva az utánpótlást.
Az együttes főleg magyarországi, illetve a határon túli magyar területek táncait táncolja, de egy- egy koreográfia erejéig más népek táncai is megtalálhatóak a repertoárjukban.

Elismeréseik: Arany III. Minősítés, Ki mit tud? középdöntője, Koreográfusi Nívódíj, Bányászati Szakszervezeti Nívódíj, Honvédségi  Ki mit tud? országos döntőjének különdíja, Nagykanizsa Megyei Jogú Városért kitüntető cím.
Több külföldi fesztiválon is részt vettek. Jártak Olaszországban, Németországban, Uniós Fesztiválon, Romániában, Bulgáriában, Ausztriában, Görögországban.
Művészeti vezetőjük: Török Endre

A Pántlika Tánccsoport 2002-ben alakult, az 1972-ben Papp László által alapított Kanizsa Táncegyüttes első tagjaiból.
A csoport tagjai munka és család mellett a táncot szórakozásnak tekintik. Gyermekeiket és barátaikat is bevonták a néptáncos életükbe. A nagykanizsai rendezvények mellett rendszeres fellépői a környező települések falunapjainak, különböző fesztiváloknak (Fánk-, Dödölle-, Rétesfesztivál).

Repertoárjuk a magyar nép táncaiból és szokásaiból épül fel. A táncok különböző tájegységekről valók pl.: Szatmár, Rábaköz.
Művészeti vezető: Papp Csilla
Mindkét tánccsoport évek óta a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház saját csoportjaként működik.

 

Ezek is érdekelhetik