Nagykanizsa

2010.11.26. 07:17

A lámpás orvos: immár szobor is őrzi Szentendrey Edgár emlékét

Viharral dacolva, a sötét éjszakában is útnak indult, hogy betegein segítsen - szobrot kapott Nagykanizsa miklósfai városrészének 34 éve halott érdemes orvosa, dr. Szentendrey Edgár.

Horváth-Balogh Attila

A Csávás Csaba készítette alkotás avatójára, s egyben a szintén most létesített miklósfai emlékpark átadására szerda este került sor a Mindenki Házánál, ahol a Közművelődési és Városszépítő Egyesület elnöke, Dömötörffy Sándor köszöntötte a rendezvénytermet dugig megtöltő vendégeket.

- Egy igaz embernek állítunk most emléket, aki több mint 40 éven keresztül szolgálta hűséggel ezt a településrészt, illetve akkor még Somogyszentmiklóst - hangsúlyozta a civil szerveződés első embere. - Kérdezhetnék, miért tartottuk fontosnak, hogy szobrot állítsunk dr. Szentendrey Edgárnak. Nos, úgy gondoltuk, manapság, amikor sajnos a fiatalság számára a napi sztárok jelentik a mintát, mi próbáljuk meg inkább azokat eléjük állítani követendő példaként, akik tényleg önzetlenül, áldozatkészen dolgoztak az itt élő közösségért.


Dr. Szentendrey Edgár munkásságát Kovács Tibor, a Zala Megyei Vöröskereszt alelnöke is méltatta. Elmondta: a lámpás orvos emléke nemzedékek tudatában él máig.

- A magas termetű, hátban kissé meghajló ember a nap minden percében szolgált, készen állt, s ha kellett, minden viszontagságot leküzdve, azonnal indult betegéhez - mondta. - Nemegyszer az éjszaka kellős közepén, esőben, egy viharlámpával a kezében, úttalan erdei utakon vitte a segítséget.

A beszédek után az iskolások adtak műsort, majd Karádi Ferenc alpolgármester leleplezte, Bojtor Róbert plébános pedig megáldta a szobrot.


Régi történeteket, emlékeket várnak
Könyv is készül az 1966. november 24-én elhunyt dr. Szentendrey Edgár életéről – tudtuk meg ugyancsak a szerda esti ünnepségen. Dömötörffy Sándor elmondta: a készülő kötetet Kovács Tibor és Kantó Katalin gondozza. Egyúttal a szerzők nevében arra kérte a hallgatóságot, hogy akinek van emléke a doktor úrról, az járuljon hozzá vele a kiadvány elkészítéséhez. Történetét jegyezze le egy lapra, s vigye be a Mindenki Házába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!