Nagykanizsa

2010.09.02. 09:00

Mit igyunk a dödölléhez?

Finom étel, hozzá illő bor: maradandó élmény. De milyet igyunk a dödölléhez? Nézzük, mit javasol Förhénci Horváth Gyula, a Nagykanizsai Hegyközség elnöke.

zaol.hu

Az, hogy milyen nedűt válasszunk ehhez a hagyományos zalai ételhez, alapvetően annak elkészítési módjától függ.

- Ha csak önállóan, klasszikus formájában, minimális zsiradékban megpirítva tálaljuk, akkor egy viszonylag lágy karakterű, nem túl markáns, selymes ízvilágú ételt kapunk, ennek megfelelően ilyen bort is válasszunk hozzá - mondta a szakember. - Ám a dödölle sokféleképp elkészíthető és tálalható. Abban az esetben, ha pirított vöröshagymás zsírral locsoljuk meg, komolyabb bort is elvisel - hogy meddig mehetünk el, azt a hagyma pirítási foka határozza meg. Ha nemcsak üvegesre, hanem szalmára pirítjuk, egy egyszerűbb vörösbort is adhatunk mellé, de egyébként fehér rozét érdemes választani hozzá. Lágy karakterű fehérborokkal kezdünk, s ahogy bonyultabbá válik az étel, fokozatosan haladunk a komolyabb fehérborok, majd a rozék, vörösek felé. Portugieser, zweigelt, frissebb, fiatalabb évjáratú kékfrankos - a legfontosabb, hogy könnyű legyen, s ne tengjen túl benne az alkohol és a csersav. Ha tovább bolondítjuk az ételt füstölt szalonnakockákkal, szóba jöhetnek az úgynevezett barrique-borok is. A magam részéről kis fahordóban érlelt, a fa vaníliásságát valamennyire tükröző nagyon szép, nem fiatal évjáratú, hanem kellően érett olasz-, vagy rajnai rizlinget, esetleg szürkebarátot javasolnék. Különösen akkor szavaznék ezekre, ha a dödöllét a gazdagabb változatában készítjük el.


Förhénci Horváth Gyula jelezte, lehet tovább bonyolítani a dolgot, de a lényeg, hogy az érkező plusz ízvilág pontosan lekövethető borral, s ha jól választunk, utóbbi nem lóg ki majd az összképből.

- Szerencsére, a zalai borvidéken termő szőlőből készült borok jó kísérői ennek a tájjellegű ételnek - szögezte le.

Ha már szőlőről és borról esik szó, megkerülhetetlen, hogy említést tegyünk a zalai, egészen konkrétan a dél-zalai térség szőlészetének-borászatának helyzetéről, jövőjéről. Förhénci Horváth Gyula szerint a kispincészetek óriási fejlődési utat jártak be az elmúlt években: mind több a minőségi bor - s vannak már elismert, komoly borászatok is, amelyek utat mutathatnak a kisebbeknek. Példaként a Bussay-, Cezar Winery-, illetve zalai vonatkozásban a Veress-pincészetet említette. Mint azt hangsúlyozta, a termőtáj milyenségén túl alapvetően a borász egyénisége, személyisége határozza meg a bor karakterét, arculatát - merthogy igenis, van neki olyan.

- Ha egy bornak egyénisége van, az mindig azt jelenti, hogy a nedűt előállító borász sem hétköznapi - fejtegette.

A szakember hozzáfűzte még: Dél-Zala a friss, markáns, de nagyon finom savú fehérborok hazája. Azonban a telepítések körülbelül harmada ma már kékszőlő, s mind többen készítenek rozét.

Mi, zalaiak egyébként a friss, fiatalabb évjáratokat kedveljük, az érett borokat (legyen szó fehérről, vagy vörösről) kevésbé.


A dödölle fesztivál keretében ezúttal is rendeznek borversenyt pénteken. Mint azt a szervezők hétfői sajtótájékoztatójukon elmondták, a termelők 24 nedűvel neveztek a seregszemlére, mely során zsűri választja ki a fesztivál legjobb fehér- és vörösborát. Azt is hozzáfűzték: a fesztiválon borban ezúttal sem lesz hiány, sőt, finom pálinka is várja a szomjazókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!