Nagykanizsa

2010.08.27. 05:49

Surdon már nem árt a víz

Megújul a Kastély tér környezete Surdon, csapadékvízelvezető rendszer készül, s uniós előírásoknak megfelelő játszótér épült - több pályázaton szerepelt sikerrel az önkormányzat.

zaol.hu

Ez azt jelenti, hogy összesen több, mint 200 millió forintos beruházás valósulhat meg a somogyi megyehatárhoz közeli, hatszáz lelkes községben.

- Az úgynevezett újtelepen, a Kastély téren és a Hősök terén kitakarítottuk a régi földes, beomlott csapadékvízelvezető árkokat, s betonelemekkel burkoltuk azokat - újságolta Kanász János polgármester. - A beruházás 90 százalékos készültségi fokban van, már csak a Petőfi utcában lévő, a hegyre vezető horhos 800 méteres szakaszának betonozása van hátra. Szüretre ez is elkészül. Minden porta új hidat kapott, így egységes arculat jött létre. A teljes feljesztés 44,9 millió forintba kerül, melyhez a Nyugat-dunántúli Operatív Programtól nyertünk 38,2 millió forintot. A többit az önkormányzat teszi hozzá önrészként.


A település további 78,4 millió forintot nyert két híd, autóparkoló megépítésére, a térre bevezető út felújítására, illetve mellette egy, a kifelé tartóknak fenntartott új aszfaltcsík kialakítására. Utóbbi azért szerencsés, mert a falu nagy rendezvényeit, így a falunapot is e helyütt bonyolítják, s a meglévő szűk útszakasz nehezen bírja levezetni a megnövekedett forgalmat.

A tér lakója, Simon Józsefné ottjártunkkor elmondta: a csapadékvíz elvezetésére valóban nagy szükség volt.

- Itt úgy zúdult le a víz a tér magasabban fekvő részeiről, hogy az udvarunkban kisebbfajta halastó alakult ki - magyarázta az idős, 80 esztendős néni. - Az összes felszívódott a ház falaiba, melyek emiatt nedvesedtek.

A tér másik oldalán lakó Horváth Géza megerősítette: sokaknak gondot okozott az esővíz. Úgy véli: ha majd a beruházás részeként sor kerül az utca leaszfaltozására is, minden bizonnyal más arcát mutatja majd a településrész.


A gyerekek már birtokba is vették
Tegnapelőtt került sor a község új, uniós követelményeknek is megfelelő játszóterének műszaki átadására, mely ugyancsak pályázati siker révén, 8 millió forintos beruházással valósult meg. Októberben pedig kezdődnek a művelődési ház korszerűsítésének-bővítésének munkálatai, melyhez 52 millió forintos támogatást kapott a település. Ennek keretében az épület teljes körűen megújulhat, s felső szinttel bővülhet.



A surdi beruházásokról további cikkeket talál a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!