Nagykanizsa

2010.08.17. 05:39

Falunapok hétvégéje

Több település is falunapot rendezett a hét végén. Zalamerenyén székely asszonyok sütöttek kürtőskalácsot, Palinban pedig a dödölle hódított.

zaol.hu

 

- Elhunyt tiszteletesünknek, Deák Lászlónak volt köszönhető, hogy testvértelepülési kapcsolat jöhetett létre Zalamerenyével - tudtuk meg a 15 fős lécfalvai delegáció alkalmi szóvivőjétől, Botos Katalintól. - Az együttműködés aztán az atya halála után is folytatódott, alapítottunk egy egyesületet, s évtizede évről évre ellátogatunk ide. Természetesen, a zalamerenyeiek is eljönnek Székelyföldre.


Megtudtuk, a kürtőskalács kifejezetten Erdélyre jellemző, egyes források szerint kifejezetten onnét származó édesség, melynek receptje máig is anyáról leányra száll.

A székely küldöttség egyébként nem jött üres kézzel: hoztak egy faragott székelykaput is, amit a kultúrház mellett állítottak fel.

- A lécfalvai mellett a környező települések és a horvátországi Donja Dubrava művészeti csoportjai is megtisztelték jelenlétükkel a falunapi rendezvényünket - mondta Ódor László polgármester. - De más szempontból is történelmi jelentőségű e nap: a falu egykori kántor-tanítójának, a 30 évet itt töltő Höfler Rajmondnak posztumusz díszpolgári címet adományoztunk.

Palinban a Palin FC rendezett falunapot.

- Idestova 7 éve rendszeresen van valamilyen megmozdulás a városrészben - bocsátotta előre Kuti László, a klub elnöke. - Először csak kispályás futballkupáról volt szó, de két évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy a programot főzőversennyel bővítjük. Sokan jelentkeztek az idei versenyre és a VI. Rózsa Kupára, s ezúttal bevontuk a rendezvénybe a tavaly alakult helyi nyugdíjasklubot is. Az asszonyok kitettek magukért, dödöllét és szarvaspörköltet készítettek.

Kuti László szerint sokakat megmozgatott a futballpályán rendezett falunap, melynek keretében többek közt rönkdobó- és szalmabála-gurító versenyre is sor került.


Volt, ahol lábszépségverseny zajlott
Surdon gyermek horgászversennyel kezdődött a falunap szombat reggel. A délután vendége volt Bunyós Pityu, Bódi Guszti és a Fekete Szemek, valamint a Crystal. Bagolán városrésznapra került sor, délelőtt falufocit rendeztek, majd férfi lábszépség-, sörivó-, és szkanderversenyt. Homokkomáromban pedig a Csingahegyi Napok keretében kifaragott Csaba királyfi-szobrot avatták fel, amit többek közt kultúrműsor követett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!