Nagykanizsa

2010.06.25. 12:09

Sok gólya elpusztult a hideg idő és a jég miatt - Gyűrűző akció Zalában

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei csoportja tegnap Darázsi Zsolt titkár vezetésével vég-zett gólyagyűrűzést a dél-zalai térségben.

Kelemen Valéria

Csütörtökön Miklósfán nekik sikerült egy osztrák gyűrűzött madarat leolvasni, pár nap múlva a központban már azt is megtudják: mikor és hol gyűrűzték. Szerencsére az a gólya lámpán állt, nem a fészken, így körbe lehetett járni és leolvasni.

- A fehér gólya Magyarországon védett faj, s fészkelési időszakban pusztulásuk leggyakrabban (a felmérések szerint 94 százalékban) áramütés miatt következik be - folytatta Darázsi Zsolt, aki szerint a villanyoszlopokra települő párok a leginkább veszélyeztetettek.
- A fenékpusztai mentőhelyre csak Zalában évente 20-30 áramütött madarat kapunk, de az áldozatok száma ennél jóval magasabb. Volt olyan év, hogy az egyik Kanizsa melletti trafóállomáson hat Szlovákiából érkező madár pusztult el a vonulási időben. A veszélyes helyeket jelezzük az áramszolgáltató felé, olyan vezetékállásokat, szigetelőanyagokat és akadályozókat kérve, hogy ne tudjon a madár rászállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!