Nagykanizsa

2010.02.01. 07:29

Ficánkoltak a színpadon az óvodások

Nagycsoportos óvodásoknak rendezett mesemondó találkozót szombaton a nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda.

Kelemen Valéria

A piaristák meghívására a kanizsai, miklósfai és újudvari óvodákból érkeztek mesemondást kedvelő, s a szereplést is szívesen vállaló nagycsoportosok, akiket szüleik és nagyszüleik - s több esetben az óvónénik is - kísértek el a vendéglátással is egybekötött találkozóra.


- A harminckét nevező három csoportban, három zsűri előtt szerepelt, s mint a kollégáim mosolygós arcáról is leolvasható, elégedettségre okot adó produkciókkal kápráztatva el a zsűrit - mondta a szervezők nevében Mezriczky Lajos tanító. - Ezzel a találkozóval is a magyar népmeséket kívánjuk népszerűsíteni, nem lenézve más nemzetek mesekultúráját, de mindenképp a magyart preferálva. S bár nincs kategórikus első, második és harmadik helyezett, a rejtett érékelés és a legügyesebbek kiemelése sem marad el. Tudjuk, hogy a gyerekek felkészítői ilyenkor szakmai szemmel is nézik a produkciókat, s tapasztalatokat gyűjthetnek arra vonatkozóan, mit lehetne másképp, még jobban csinálni? S az sem mellékes, hogy az intézményünk részeként két éve működő Boldog Donáti Celesztina Óvoda is egy rendezvényen keresztül mutatkozik be, szolgáltatásaival, programjával, s akár a környezetével egyetemben. Örömmel tölt el bennünket, hogy jó hírű óvodánk szeptembertől már három csoporttal működhet.

- A szélkirály című magyar népmesét mondtam, anyukám tanította, és az óvónénik is segítettek - mondta tömören a Vasutas oviba járó Máté Zoltán.

- Apukámmal jöttem, A róka és a farkas a lakodalomban című mesét mondtam, s nagyon örülök, hogy mind a két óvónénim eljött meghallgatni - fogalmazott nagyfiúsan a Kiskanizsai Általános Iskola és Óvoda nagycsoportosa, Kisjós Bálint, elárulva: mindkettőt Marika néninek hívják.

- Kicsit izgultam, de szerintem jól sikerült, s az óvónénik is megdicsértek. Verseket szoktam inkább mondani, de a meséket is szeretem. Sok mesekönyvem van otthon, s apu és anyu is gyakran mesélnek. Három nagy doboz legóm is van, s ha nagy leszek, lego-tervező szeretnék lenni.

- Pedagógiai programunk fontos része a midnennapos mese és versmondás, valamint a torna - mondta Bálint óvónője, Tálosi Ferencné, aki kolléganőjével, Falkus Jánosnéval együtt úgy véli: az a legfontosabb, hogy a meséken keresztül megszerettessék a gyerekekkel a majdani olvasást. - Bálint ügyes kisfiú, gyorsan tanul, s a csoportban is többször elmondta már ezt a mesét. A társai mindig megtapsolták, s ez is önbizalmat adhatott neki a mostani bátor szerepléshez. Egyébként a szüreti felvonulásunk alkalmával már a tévéseknek is nyilatkozott, akkor is bátran állt a kamera elé.

Minden mesemondó emléklapot és plüssállatot kapott, hogy legyen egy kézzel fogható emlékük is a találkozóról. A legjobbaknak Benedek Elek mesekönyvek is jutottak, s Kertészné Tóth Éva piaristás tanítónő cd-je, amit a Szent József Plébánia adott ki.

- Két cd-n keresztül mesélek egy folytatásos bűnügyi regényt, s mivel három cd található ebben a dvd-jellegű tokban, a harmadik egy zenés cd, melyen a plébánia kiskórusa énekel - hallhattuk a tanítónőtől, aki szívesen meséli Fésüs Éva alkotásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!