Nagykanizsa

2009.12.08. 07:04

Sóbarlang és tornaszoba a kislurkóknak

Sóbarlangot és tornaszobát avattak hétfőn a nagykanizsai Napraforgó Bölcsődében. A fejlesztés pályázati forrásból, képviselői és szülői támogatás révén valósulhatott meg.

zaol.hu


- Az egészség önmagában is érték, de a prevenció, a megelőzés napjainkban oly mértékben előtérbe került, hogy itt, a legkisebbek ellátási színterén is érezteti a hatását. Következésképp komoly hangsúlyt kell fektetnünk rá a nevelési folyamatban, például éppen a sóbarlang használatának lehetőségével - magyarázta Körmendi Viktória.

A szakember jelezte: két intézményükben már korábban kialakították a speciális helyiséget, amely abban nyújt segítséget a gyerekeknek, hogy az életkorban még meglehetősen sérülékeny immunrendszer miatt kialakuló gyakori felső légúti fertőzéseket könnyebben leküzdjék.

A tegnapi ünnepélyes avatáson a bölcsi két aranyos kis lakója, Mudri Zita és Herczegh Zsombor versikéje után Marton István polgármester is mondott pár szót, aki kiemelte: a Napraforgó Bölcsőde Nagykanizsa legrégebben épült ilyen jellegű intézménye, amely tavaly új férőhelyekkel bővült, s visszakapta mindhárom, korábban más funkciót betöltő pavilonját.

- A jövőbe vetett hit alapját a kisgyermekek jelentik, a róluk való gondoskodás megkívánja tőlünk, döntéshozóktól, hogy az őket körülvevő környezet a lehető legmagasabb színvonalú legyen - szögezte le a város első embere. - Ez vezérel minket, amikor egy sikeres városi pályázat révén hamarosan elindítjuk a két, még régi arcát mutató pavilon korszerűsítését is.

Bárdosi Gábor (aki egyébként a bölcsőde alapítványának kuratóriumi elnöke) kérdésünkre közölte, képviselői keretéből 350 ezer forinttal járult hozzá a tornaszoba kialakításához, melynek berendezéséből jelentős részt vállaltak az ide járó gyerekek szülei, valamint Musztács Gézáné, az itt dolgozó gondozónők egyike, ő egy plusz bordásfalat ajánlott fel.


Sokszoros az igény, szükséges a bővítés
Az első bölcsőde 1950-ben nyílt meg a városban, 1980-ban pedig már tíz működött – ez apadt napjainkra háromra. A fejlesztés, a folyamatos bővítés elengedhetetlen, hiszen óriási az igény az ellátásra. Ezt támasztják alá a Körmendi Viktória által elmondott adatok: az egyesített bölcsőde tagintézményeiben jelenleg összesen 210 férőhely van, a feltöltöttség pedig 130 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!