Nagykanizsa

2009.10.02. 02:29

Megoldást keres Zalakaros az egészségügyi alapellátás fejlesztésére

Zalakaros - Immár többedszer tárgyalt a fürdőváros képviselő-testülete az egészségügyi alapellátás fejlesztésének lehetőségeiről.

Szalabán Attila

Régi probléma került terítékre a zalakarosi képviselő-testület legutóbbi ülésén. A városatyák immár több éve vizsgálják annak lehetőségét, hogy miként lehetne biztosítani állandó gyógyszertári ügyeletet, valamint önálló gyermekorvosi ellátást a fürdővárosban.

Jelenleg ugyanis időről időre visszatérő probléma, hogy éjszaka, illetve havi egy alkalmat kivéve hétvégéken nem találnak ügyeletes gyógyszertárat a városban a zalakarosiak. Ennek megoldását pedig az önkormányzattól várják el, mely azt reméli: ha egy új patika mellé szolgálati lakást is biztosít, akkor az ott lakó gyógyszerész szinte állandó jelleggel kiszolgálhatná a hozzá fordulókat.

Csakhogy az elképzelés több sebből vérzik. Egyrészt még ha a lakása helyben is van a patikusnak, senki nem várhatná el tőle, hogy munkaidején túl minden becsöngetőt kiszolgáljon - neki is jár pihenő- vagy szabadidő. Több gyógyszerészt pedig csak nagy forgalmú patika tud eltartani, márpedig Zalakaros állandó lélekszáma még mindig alig több mint 2 ezer fő, gyógyszertárának forgalma csekély.

- Negyedszázada még sokkal többen éltek az ellátási területünkön, azóta a városon túli falvakban folyamatosan csökken a lélekszám - magyarázta Szalainé Harcz Mária gyógyszerész. - Ez meglátszik a havonta egyszer tartott ügyeletünk forgalmán is, a legutóbbi ilyen hétvégén összesen öten csöngettek be hozzánk, abból is csak egy jött orvostól.

A szakember rámutatott: jelenleg minden hónap két hétvégéjén biztosítva van, hogy a városközponttól számított 8 kilométeres sugarú körben talál bárki ügyeletes gyógyszertárat - s hamarosan mind a négy hétvégére igaz lesz ez. Ugyanakkor rámutatott: anyagilag az ügyelet cseppet sem kifizetődő, hiszen a 300 forintos pótdíjból kellene kigazdálkodni ilyenkor a bért, a működési költségeket - márpedig 4-5 ügyfélnél ez szinte képtelenség.

Zalakaros az önálló gyermekorvosi körzet kialakításánál is hátrányban van: ehhez ugyanis legalább 600 gyerekre volna szükség, márpedig a városban messze nincs ennyi. Ugyanakkor az önkormányzathoz eljutott információk szerint szakmailag sem támogatott ennek a lépésnek a megtétele - melyet egyébként a zalakarosi háziorvos nem ellenzett, de jelezte: véleménye szerint a nagykanizsai gyermekorvosi hálózathoz lehetne csatlakoznia a fürdővárosiaknak.

Mindezt megvitatva a zalakarosi képviselő-testület úgy döntött: további tárgyalásokat kezdeményez a gyógyszertári ügyeleti ellátás érdekében, ugyanakkor pályázatot ad be a Társadalmi Megújulás Operatív Programhoz, és annak sikere esetén egy komplex egészségtervet dolgoztat ki.

Ezek is érdekelhetik