Nagykanizsa

2009.07.24. 02:29

Újabb esélyt kaphat

Nagykanizsa (hba) - Jövő héten lakossági fórum lesz Kiskanizsán, melyen a városrész lakói is elmondhatják véleményüket a Szent Flórián téri volt óvodaépület hasznosítása kapcsán.

zaol.hu

Nemrég ugyanis a lehetséges funkciók újabb változata bukkant fel: a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) az épületben vállalná a letenyei-kanizsai kistérségben élő fogyatékos emberek nappali ellátását. Így megoldás születhetne egy régi problémára is: jelesül a volt óvoda értékes, ám mára meglehetősen rossz állapotba került épületének részleges felújítására uniós pályázati pénzt lehetne igénybe venni - igaz, a városnak kellene pályázni, s biztosítani az önrészt. A Kolping javaslatáról végül az a döntés született, hogy azt jobban, részletesebben meg kell vizsgálni, s egy kidolgozottabb koncepciót kell visszahozni a képviselők elé.


Horváth Jánosné, a 31 éves Anita és édesanyja, Herczegné Horváth Ilona a régi óvoda épülete előtt. Úgy vélik, meg kell ragadni a lehetőséget
Fotó: A szerző

- Minket az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke, Horváth Jánosné keresett meg - mondta Kanyik Csaba, a KOSZISZ illetékese. - Az általunk kínált szolgáltatás keretében napközbeni ellátást, foglalkoztatást biztosítanánk az épületben a térség fogyatékkal élőinek. Az ingatlan továbbra is az önkormányzat tulajdona maradna, mi csak bérleti jogot kapnánk. A terveink szerint mindenképpen létrehozzuk az intézményt a kistérség valamely részén, ha nem Kiskanizsán, akkor másutt.

Kanyik Csaba jelezte: a szükséges infrastrukturális feltételeket, azaz a régi épület részleges felújítását az önkormányzatnak kellene biztosítani, az ehhez szükséges pénzt most egy pályázati lehetőség kapcsán könnyűszerrel előteremthetnék.

A kiskanizsai településrészi önkormányzat is tárgyalta a témát, ahol többen jelezték: jó volna, ha a város legrégibb épülete megmenthetnék az enyészettől, s egyúttal funkciót is kapna. A szakma részéről ugyanakkor aggályok is elhangzottak. Jövő héten a városrész lakói is elmondhatják véleményüket, hisz a polgármesteri hivatal szociális osztálya 30-án 11 órára fórumot hívott össze az iskolába.

A 31 éves Herczegh Anita születése során szenvedett károsodást. Tolókocsiba kényszerül, teljesen magatehetetlen, édesanyja, Hercegné Horváth Ilona az egész napot mellette tölti. Az asszony azt mondta: egy közeli, nappali ellátást nyújtó intézmény segítségével újra tudna munkát vállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!