Nagykanizsa

2009.05.11. 02:29

Túlélőtúra az erdőben (fotókkal)

Hahót (hba) - Maroknyi gyerekcsapat igyekezett kimenteni az erdő mélyéről egy súlyos sérültet. Sietségükben elbotlottak, s a hordágy a szerencsétlenül járt emberrel az avarba zuhant.

zaol.hu

Nem valami akciófilmből kölcsönöztük a fenti jelenetet, hanem a szombaton Hahóton, általános iskolások részére szervezett vetélkedőből. A szellemi, ügyességi feladatokból álló, s némi honvédelmi ismeretanyaggal is fűszerezett programot a Suli Harmónia 2007. Gyermekeket Segítő Alapítvány által működtetett Vörösmarty Mihály Általános Iskola tantestülete bonyolította le a falu lakóival, vállalkozókal, a Magyar Vöröskereszttel és a helyi off roados közösséggel összefogva. Utóbbiak a versenyen résztvevő 13 gyerekcsapatot fuvarozták a személyautóval szinte járhatatlan hegyi utakon az ellenőrző pontok valamelyikére, ahonnét a nebulók gyalogosan folytatták útjukat a 8 kilométeres, állomáshelyekkel teletűzdelt szakaszon. Az egyes pontokon különböző feladatokat kellett megoldaniuk: többek közt kúszásban, mászásban, futásban, íjászatban, gépkarabély szét- és összeszerelésben, elsősegélynyújtásban, valamint természetismeretben mérhették össze képességeiket.

- Iskolánk több csapata éveken át visszatérő résztvevője volt a Honvédelmi Minisztérium Bevetéspróba nevű vetélkedőjének, ami azonban megszűnt. Létezik ugyan egy középiskolások számára meghirdetett hasonló vetélkedő, de ezen már a mi diákjaink (lévén általános iskola vagyunk) nem vehettek részt. Innen jött az ötlet, hogy ha így alakult, szervezzünk magunknak egy hasonló programot - beszélt a túlélő verseny születésének körülményeiről Szabó Tünde tagintézmény-vezető. - Most sok-sok iskolába elküldtük a versenykiírást, ennek köszönhetően a megye több intézménye képviseltette magát egy-egy ötfős csapattal, sőt, az alföldi Békéssámsonból is érkeztek résztvevők.



S a gyerekek bizony, arról tettek tanúságot: ha repülőgépről egy nagy erdő közepébe pottyantanák őket, nem esnének kétségbe. Kisebb hibákkal ugyan, de felkészülten végezték az újraélesztést, és még a lányok is férfiakat és katonákat megszégyenítő gyorsasággal: alig több, mint egy perc alatt szedték szét, majd rakták össze újra az AK gépkarabélyt.






Fotó: Horváth-Balogh Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!