Nagykanizsa

2009.05.19. 02:29

Tiltakozás, majd szakítás

Nagykanizsa - Lakossági tiltakozás hatására visszalépett a Bajza utca 2. szám alatti, kistérségi tulajdonú ingatlanon létrehozandó regionális ifjúsági centrum tervétől a Ka-Rock Alapítvány.

Szalabán Attila

Néhány hónappal ezelőtt röppent fel a hír: a Nagykanizsai Kistérség Többcélú Társulása tulajdonába került volt GYIVI-központ területén, a Bajza utca 2. szám alatt alakítana ki regionális ifjúsági centrumot a Ka-Rock Alapítvány. A terveket a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) támogatta volna.

- Miután a lakosság részéről tiltakozás fogadta az elképzelést, és közhasznú szervezetként nem kívánunk kárt okozni még egyetlen embernek sem, ezért úgy döntöttünk: visszalépünk - jelezte lapunknak Horváth Zoltán, a Ka-Rock Alapítvány alapító tagja. - Közös megegyezéssel szerződést bontottunk, s megállapodtunk a kistérséggel, hogy egyikünk sem lép fel követeléssel a másikkal szemben. Ezzel persze nagyon komoly veszteséget kell elkönyvelnünk: egyrészt elestünk a már elnyert pályázati pénztől, és az eddig erre a célra fordított mintegy 1 millió forintot leírhatjuk . 

Horváth Zoltán kérdésünkre úgy fogalmazott: a társulás és alapítványuk között továbbra is nagyon jó a viszony, nem a regionális szervezetet hibáztatják az ügy ilyetén alakulásáért. Leszögezte ugyanakkor: a jövőben csak és kizárólag a saját erejükre hagyatkoznak, nem vállalnak fel olyan feladatokat, melyekben mások, például a kanizsai önkormányzat munkájára is szükség volna.

- A PANKKK persze nem vette jó néven az országos mintaprojektnek szánt kanizsai centrum bukását - tette hozzá Horváth Zoltán. - A regionális ifjúsági centrumot más városban fogják megvalósítani, és úgy döntöttek: a Ka-Rock Alapítványt 5 évre eltiltják a PANKKK-os pályázatoktól. Ez ellen fellebbeztünk, és reménykedünk - elvégre annak idején mi voltunk a program ötletgazdái. 

A kanizsai szervezet folytatja a munkáját: egy vállalkozó támogatásával egy volt vendéglátó-ipari egységbe teszi át a székhelyét, ott rendezi majd meg a programjait. Most pénteken 20 órától pedig a Miklósfai Városszépítő Egyesülettel közösen jótékonysági koncertet tartanak a városrészben lévő Mindenki Házában - a többek között a Késő Bánat, a Csendet kérünk, a Dirty Fusion és más csapatok részvételével rendezendő esemény bevételét az épület felújítására fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!