Nagykanizsa

2008.05.27. 02:29

Őrzik az emlékét

Nagykanizsa - Többen is lehettek volna vasárnap este a Medgyaszay Házban, ahol a kanizsai születésű Strém Kálmánra emlékeztek. A Trio Lignum Együttes által nyújtott zenei csemegét Esterházy Péter szemelvényei tették színesebbé.

Zalai Hírlap

A Magyar Haydn Társaság karöltve a Kanizsai Klasszikusok Közhasznú Egyesülettel második alkalommal szervezett koncertet a 2005-ben elhunyt, nagykanizsai születésű Strém Kálmán emlékére. A neves hangversenyrendező munkásságáról érdemes néhány szót ejteni, ő volt az, aki a rendszerváltást követően elsőként lépett ki a zenei piacra, mint magán koncertszervező. Áldozatos munkájával megszervezte, s működtette a Fertőd-Esterházy nyári fesztiválokat, és létrehozta a hazai kortárs művészet számára teret adó Földvári Zenei Napokat. Emellett több tehetséges fiatalt is felkarolt, s az elsők között volt, aki meghonosította a kulturális menedzserek képzését. A szakmabeliek úgy emlékeznek rá, mint aki a legnagyobb gondossággal, európai ízléssel rendezte koncertjeit.

A Kanizsai Klasszikusok és a Magyar Haydn Társaság már a tavalyi évben is sokat tett Strém Kálmán emlékének megőrzéséért, hiszen egykori szülőházánál ma emléktábla látható. Az idei emlékkoncert amúgy igazi csemege volt a zeneszerető nagykanizsai közönség számára. A Trio Lignum - Rozmán Lajos, Klenyán Csaba és Lakatos György - által játszott zenei műveket az Esterházy Péter író által felolvasott Harmonia Celestis idézetek, s részletek kötötték össze, majd formálták egésszé. Egyébként a három fafúvós muzsikus is sokat köszönhet Strém Kálmánnak, aki gyakran adott megszólalási lehetőséget a hangversenyéletben méltatlanul háttérbe szorított magas színvonalon játszó zenészeknek.

Az emlékkoncert szervezői egyébként már a jövő évi tervekről is szóltak. Mint mondták: a 2009. évi emléknap keretében tervezik majd felavatni Strém Kálmán mellszobrát a Medgyaszay Ház előcsarnokában. Az elképzelések szerint az esti hangversenyen ismét neves művészek, Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész házaspár ad koncertet, a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekarral közösen.

Sajnos, ezek ellenére a vasárnapi emlékkoncertre csak kevesen váltottak jegyet. A szervezők lényegesen több érdeklődőre számítottak, még akkor is, ha a jegyek ára nem volt éppen olcsó, s az este fél nyolcas kezdés is szokatlannak tűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!