Múltidéző

2023.06.03. 12:30

Landorhegy múltja: így alakult át egy erdő virágzó városrésszé

Zalaegerszeg egyik legnépesebb városrésze termőföldből „született”.

JZS

Háttérben az épülő Landorhegy a 60-as években. Fotó: Történeti Gyűjtemény - Göcseji Múzeum

A XVIII. században nagyrészt erdő volt itt, a területet 1803-ban landorhegyi fordulóként jegyezték, 1875-ben pedig már dűlőként szerepelt – így dokumentálták még 1960-ban is. A landorhegyi lakótelep helyén 1962-ben kukoricás zöldellt, a mai Csiszár-kút környékén még az évtized végén is művelték a földet. A mezők helyén néhány év alatt kisváros méretű központ nőtt ki a földből.

A városnegyed bázisát képező landorhegyi út 1963-ban kapta nevét, e kampó formájú szakasz köré építették ki az utcákat. Maga a lakásépítés az 1970-es években zajlott a legnagyobb ütemben a körzetben - olvasható a Különleges Zalaegerszeg, városrészi kalandozásokban. 

Landorhegy az 1960-as évek végén. 
Forrás: Régi Zalaegerszeg facebook oldal

 

Tudta? Ez a története a Zalaegerszeg utcának Budapesten

A Kispest utcát városunk viszonzásképpen nevezte el 1974-ben, mivel Budapest kispesti negyedében (a 19. kerületben) utcát neveztek el Zalaegerszegről. A Kispest utca a landorhegyi és a Madách Imre utcákat köti össze. 

 

Még nagyon aprók a platán fák. A Landorhegyi út a Platán sor (akkori nevén Lenin út) felől 1968-ban. Fotó: Fortepan/Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

Landorhegy ma már egy pezsgő, virágzó városrész, az egyetemi képzések fellegvára, kulturális események helyszíne, számos zalaegerszegi lakos otthona. 

A kép hátterében az Egerszeghegy kertjei látszanak, az itteni utcák mára szinte összeérnek a landorhegyiekkel. Balra pedig a bazitai TV-torony sejlik fel az Alsóerdő fái közül.
Fotó: Pezzetta Umberto

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!