Miénk itt a tér

2023.05.26. 19:55

Elfelejtett vendéglátóhelyeink - Napfény, Márka, Olai bisztró

A Landorhegyen 1969. június 2-án adták át a Napfény éttermet és presszót, az ünnepségen Neumark Sándor, a Zala megyei Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat igazgatója avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy a most megnyitott étterem és presszó a megye legmodernebb vendéglátóegysége.

Nagy Betti

Az Olai bisztró 1982-ben

A korszerűen felszerelt konyha ezer adag étel elkészítésére alkalmas, az éttermi rész 200, a presszó 80 vendég kényelmes étkezését és szórakoztatását teszi lehetővé. Az ünnepség után déli egy órakor a nagyközönség előtt is megnyíltak a kapuk, számos landorhegyi már itt fogyasztotta el az ebédjét. A nyitás után pár hónapra pedig már panasz is érkezett a közelben lakóktól, hogy ugyan a presszó éjfél egy óráig tart nyitva, de a vendégek még záróra után is az étterem lépcsőjén vigadoznak sörös és boros üvegek társaságában.

A Márka presszó megnyitása 1978. január 24-én

A ruhagyárral szembeni fodrászat emeleti részén 600 ezer forint költséggel berendezett Márka presszót 1978. január 24-én avatták fel. A presszó azért viselte a Márka nevet, mert a Mecsek vidéki pincegazdasággal történt egyeztetés szerint a Márka üdítőcsalád teljes választékban kapható lesz itt. Két héttel a megnyitó után már beszámolt róla a Zala megyei Vendéglátó Vállalat, hogy a tervezettnek duplája lett a hely forgalma, rövid idő alatt a fiatalok törzshelyévé vált. A napi hatezer forintos forgalom zömmel az üdítőitalok és cukrászsütemények eladásából eredt. Valószínűleg nem a sok sütemény és Márka üdítőital fogyasztása miatt gyűlt meg a környéken lakók baja a presszóban szórakozó, hazafelé tartó fiatalokkal. Folyamatosan érkezett a panasz a hangos zene, az elhúzódó nyitvatartás miatt, és hogy gyakran zárás után a szórakozóhely vendégei a lakóházak előtt folytatják vitájukat, verekedéseiket.

Budapest és Debrecen után az országban harmadikként Zalaegerszegen valósult meg a vendéglátóipari tanulók kabinetrendszerű oktatása. A fiatalok 1981 októberében birtokukba vehették az Olai bisztrót, segíthettek a berendezésnél, megtarthatták az elméleti, balesetvédelmi foglalkozásokat, adta hírül a Zalai Hírlap 1981. október 31-i száma. Az ünnepélyes megnyitójára 1981. november 5-én került sor, ahol elhangzott, hogy az új vendéglátóhely nemcsak az olai városrész lakosságának, hanem a nagy forgalmú Göcseji Falumúzeum látogatóinak étkezését és szórakoztatását is hivatott kielégíteni. A vendégek záróra utáni hangoskodása, a rongálások miatt a Beton (a vasbeton elemekből épült Olai bisztró beceneve) környékén lakók is panasszal fordultak az illetékesekhez, erre reagálva a rendőrség vállalta, hogy gyakoribb ellenőrzéseket tart majd a környéken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!