Magyarszerdahely

2016.04.13. 15:25

Burgonyát ültettek a gondozottak Magyarszerdahelyen

Magyarszerdahely – Lassacskán egy kis mintagazdasággá fejlődik az a földterület, amit évek óta a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona lakói művelnek. A gondozottak most burgonyát ültettek.

Pásztor András

Komoly munka várt tegnap a magyarszerdahelyi rehabilitációs otthon lakóira, elérkezett ugyanis a burgonya vetés ideje. A gondozottak felosztották egymás közt a feladatokat, voltak, akik a traktorhoz kapcsolt ekén ülve dobálták a burgonyát a frissen felszántott földbe, míg a többiek betemették a növényeket és meg is locsolták azokat.

Görcsi Dezső (balról), Horváth Szabolcs és Bogdán Aranka a traktoron ülve vetették el a burgonyát
Fotó: Szakony Attila

– Itt a veteményesben mindig sok a munka, a növényeket folyamatosan öntözni és gyomlálni kell – mesélte Orsós István, aki elárulta: leginkább a betakarítás időszakát szeretni, akkor ugyanis kézzel foghatóvá válik a munka gyümölcse.

– Nem csak, hogy kézzel fogható lesz, de ezekből a növényekből finom ételek is készülnek – kontrázott Gajda Zsolt, a közeli lakóotthon egyik lakója, aki elárulta: a sárgaborsó főzelék mellett,  a krumplileves is a kedvencei közé tartozik, s már alig várja, hogy a mostani vetést betakaríthassák.


A burgonya mellett, egyébként további nyolc féle vetőmagot – hagymát, cukkinit, kelkáposztát, káposztát, vörös káposztát, cukorborsót, csemegekukoricát és paradicsomot – kapott az idén a Tudat Mezsgyéjén Alapítvány, mely szervezet évek óta működteti a programot az rehabilitációs intézményben.

– Olyan programokat szervezünk a fogyatékossággal élő személyeknek, ami fejleszti szokásrendszerüket, rendszerességet visz életmódjukba és bizonyos fokig önellátásra is neveli őket – mondta Bakos Gerda, a civil szervezet titkára, aki hozzátette: az intézet területén – egy másik pályázatnak köszönhetően – üvegház is épült nemrég.

Mint megtudtuk: a megtermelt javak helyben maradnak, azokat ugyanis az intézmény gyakorlókonyhájában dolgozzák fel a gondozottak, természetesen szakszerű felügyelet mellett.

– Ezzel kettős célunk van, egyrészt a rászoruló gondozottak segítése, másrészről a lakók így bővíthetik, elmélyíthetik  háztartási ismereteiket is – árulta el Bakos Gerda, aki hozzátette: a veteményeskert mellett, textilfeldolgozó- és kerámiaműhely is működik az intézet területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!