Néha hiába van

2019.02.03. 12:00

Mikor fizet a casco? Erre kerestük a választ

Az időjárás hirtelen változása rögtön megmutatkozik a baleseti statisztikában, az átállás emberéletekben és sokmilliós károkban is mérhető. Ilyenkor jól jön a biztosítás, ám érdemes tisztában lenni azzal is, mikor nem számíthatunk kárenyhítésre.

Arany Gábor

Elvárható a közlekedés körülményeinek körültekintő figyelembevétele

Fotó: Shutterstock

A sokak számára a szerződés megkötése után feledésbe merülő tudnivalókra a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító munkatársa, dr. Burján Zsuzsanna hívta fel a figyelmet. Aki gépjármű-tulajdonosként, üzembentartóként rendelkezik casco-biztosítással, joggal gondolhatja, hogy bármilyen, a járművében keletkező kárra fizet a biztosító neki, azonban ez nem feltétlenül van így, különösen, ha a kár bekövetkezése súlyosan felróható a járművet üzemeltetőnek, tulajdonosnak.

Az köztudott, hogy a casco tipikus kockázata a lopás miatti kár, az elemi kár, vagy a töréskár is. A biztosító szabályzatában meghatározza, hogy milyen esetekben nyújt szolgáltatást és melyek azok, amikor mentesül a szolgáltatása alól. Az évszakra tekintettel legkézenfekvőbb, hogy a téli közlekedés kockázataival mindenki tisztában legyen. Rossz közlekedési körülmények között, különösen a jeges utakon komoly annak az esélye, hogy a gépjármű megcsúszik, valamivel összeütközik, megrongálódik. Az azonban megesett, hogy a sofőr, egyben a kocsi tulajdonosa a baleset után hiába jelentette be a kárigényét a biztosítónak, mert elutasították.

Elvárható a közlekedés körülményeinek körültekintő figyelembevétele Fotó: Shutterstock

Ez akkor következhet be, ha a tulajdonos nem tett eleget a kármegelőzési kötelezettségének és súlyosan gondatlan volt. Konkrétabban: a gépjárművével annak ellenére hajtott ki a közútra, hogy figyelembe vette volna az ónos esőre vonatkozó riasztást – ez önmagában még nem lenne megalapozott indok –, ráadásul a tél közepén nem gondoskodott arról, hogy autójára téli gumit szereltessen. Ezt a két, együttesen fennálló körülményt a biztosító pedig egyértelműen súlyos gondatlanságnak minősítheti. Ezért van jelentősége annak, hogy miként rendelkezik a biztosító az általános szerződési feltételekben.

A biztosítók általában megkövetelik, hogy a biztosított a kárt a tőle telhető módon megelőzze, enyhítse. Abban az esetben, ha a biztosító bizonyítja, hogy a kárt a biztosított, vagy a szerződő, vagy velük közös háztartásban élő hozzátartozója jogellenesen, szándékosan, vagy súlyosan gondatlanul okozta, akkor mentesül a kifizetés alól.

Ebbe a fogalom-meghatározásba sok minden belefér, viszont több biztosító már eleve meghatározza azokat a konkrét eseteket, melyeket súlyosan gondatlannak tekint. Tipikusan ilyen eset, ha a gépjármű gumiabroncsai nem feleltek meg az aktuális közlekedésbiztonsági előírásoknak, még akkor is, ha a téli gumiabroncs használata jelenleg hazánkban nem kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!