Letenye

2015.04.01. 16:23

Óriás hímestojás a letenyei könyvtárban

Letenye - Szerdán este a nyílt meg a horvátországi Koprivnica - Krizsevci Idegenforgalmi Közössége által bemutatott húsvéti hímestojás kiállítás a letenyei könyvtárban.

Mirkó Imre

A fő attrakció az 1 méter 5 cm magas és 75 cm széles óriás hímestojás volt, amelyet Josip Greguric és Zlatko Strficek naiv festőművészek alkotásai díszítenek.

A letenyei Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár (FMHK) a horvát megyével együttműködik az Alpok-Adria programban, amely során tavaly letenyei alkotók is dolgoztak már Kapronca-Kőrös megyében - innen a kapcsolat. A "Szívből Jövő Hímes Tojással" a béke és a barátság szimbólumával, minden jóakaratú ember számára szeretné szebbé varázsolni Letenye lakóinak és a városba látogatóknak a húsvéti ünnepeket - mondta megnyitó beszédében többek között Farkas Szilárd letenyei polgármester.

Dömők József FMHK igazgató, Farkas Szilárd polgármester, Kresimir Blazek, Zdravko Mihevc az idegenforgalmi közösség vezetői, Ivan Pal alispán és Konczér Katalin a Nemzeti Művelődési Intézet Főigazgatóságának munkatársa. Fotó: Mirkó Imre

Letenye első embere Ivan Pal megyei alispánnal együtt leplezte le a monumentális alkotást, amelyet 2010-ben XVI. Benedek pápa is megcsodált.

Konczér Katalin a Nemzeti Művelődési Intézet Főigazgatóságának munkatársa, Zdravko Mihevc, Kresimir Blazek az idegenforgalmi közösség vezetői, Dömők József FMHK igazgató. Fotó: Mirkó Imre

Az ehhez hasonló hímestojás Magyarországon Balatonbogláron látható, míg például a nagyvilágban New York, Róma, Bécs, Brüsszel, Zágráb is büszkélkedhet egy-egy darabbal. A húsvéti hímestojás április 17-ig nézhető meg a kisváros bibliotékájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!