Letenye

2014.12.08. 12:07

750 éves a horvátországi Perlak

Prelog - A múlt héten pénteken első írásos említésének 750. évfordulóját ünnepelte Letenye testvérvárosa a horvátországi Prelog (Perlak).

Mirkó Imre

A rendezvényre Farkas Szilárd letenyei polgármester egy kis delegációval is jelen volt, melyre részéről lapunk is meghívást kapott. A határtól mintegy 20 percnyi autózással elérhető horvát településen misével, ünnepségekkel tették emlékezetessé a nagy napot. A művelődési házban tartott program során egy olyan filmet is levetítettek, amely a 750 esztendőt mutatja be napjainkig. A film érdekessége volt, hogy számtalan magyar nyelvű, monarchia-korabeli képeslap is látható volt az egykori Prelogról, ahol az utcai üzletek felirata szinte kivétel nélkül magyarul volt kiírva.

A jubileumi ünnepség díszvendége Tomislav Karamarko a HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica) elnöke volt, ahol többek között felszólalt Horvátország egyik EU-s képviselő asszonya Marijana Petir és a perlaki közgyűlés elnöke is. Mint Ljubomir Kolarek polgármester (civilben állatorvos) elmondta, 1264 óta a vállalkozók mindig is jelentős szerepet töltöttek be a a település életében, így a program során elsőként a legsikeresebb perlaki vállalkozók vehettek át emlékplaketteket. Ezt követően a város címere plakettek is átadásra kerültek, majd Prelog korábbi polgármestere Dragutin Glavina (jelenleg országgyűlési képviselő) életműdíjat vehetett át.

Dragutin Glavina, Prelog városának korábbi polgármestere köszönetet mond az életműdíjért a jubileumi ünnepségen. Fotó: Mirkó Imre

A 750. jubileumi ünnepségen a város díszpolgára kitüntető címet Ante Gotovinának, a horvát hadsereg nyugalmazott vezérezredesének, a horvátországi háború hősének adományozta Prelog városa. (A programon Gotovina nem tudott jelen lenni.)
A színvonalas, kulturális attrakciókkal tarkított megemlékezés végén Farkas Szilárd Letenye polgármestere ajándékot adott át Ljubomir Kolarek perlaki polgármesternek és Goran Gotalnak a perlaki közgyűlés vezetőjének. A két város első embere egyeztetett a korábbi közös EU-s projektekről így a csatornázásról (Prelog csatornázásának egy részét egy letenyei irányítású horvát-magyar projekt keretén belül sikerült megvalósítani) és a hídi vásárról is, majd megállapodtak abban, hogy mindkét országban keresik azokat a közösen megvalósítható további projekt-lehetőségeket, amely a településeik javát, fejlődését szolgálja.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!