Letenye

2014.07.06. 11:40

A horvátokkal fogtak össze a letenyeiek: Közösen tettek a Mura vizének védelméért

Letenye - Egy uniós pályázatnak köszönhetően sikerült megoldani, hogy a szennyvíztelepről kiengedett víz ne szennyezze tovább a Mura vízbázisát és ne jusson el a város ivóvízkútjáig.

Mirkó Imre

A szennyvíztisztító telepről elvezetett, nem megfelelően tisztított szennyvíz évtizedek óta leszivárgott a Mura kavicságyába és szennyezte a folyó vízbázisát – mondta lapunknak Halmi Béla polgármester.

– Emiatt a szombathelyi Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség évek óta bírsággal büntette az üzemeltető Dél-Zalai Víz és Csatornamű Zrt-t – folytatta a városvezető. – A Csányi utca végén lévő telep az önkormányzat tulajdonában van, de azt a vízmű üzemelteti és az elavult technológia miatt került sor a rendszeres bírságolásokra. Egy horvát-magyar IPA-projektnek köszönhetően tudtunk gátat szabni a jelenségnek. Letenye horvát testvérvárosával, Preloggal közösen hoztuk létre a Pro Mur nevű projektet, melynek köszönhetően teljesen modernizálhattuk szennyvíztelepünket.

Kendli Richárd, a kanizsai vízmű szolgáltatási igazgatója, Pintér Árpád, a kivitelezést végző Aquaprofit szakembere, Dömők József képviselő és Halmi Béla polgármester a telepen. Fotó: Mirkó Imre

Azt is elmondta: 300 millió forintból oldhatták meg a régóta indokolt korszerűsítést. Új műtárgyak is épültek, s a telepről már nem a Birkitói árokba, hanem zárt rendszerben, egy 2,3 kilométeres nyomóvezetéken jut a tisztított víz a Murába, mely immár minden környezetvédelmi határértéknek megfelel. A beruházás keretében a perlakiak pedig városukban egy 1,7 kilométer hosszúságú csatornahálózatot alakítottak ki, ugyanis ott még nincs teljesen kiépítve a szennyvízhálózat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!