Letenye

2013.01.22. 18:34

Nemzetközivé vált a letenyei pinceszemle

Vince napján, kedden tartotta Vince-napi pinceszemléjét az 1996-ban alakult letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete.

Mirkó Imre

A rendezvényre rendhagyó módon ezúttal a civil szervezet elnökének, Molnár Ferencnek a Júlián-hegyi birtokán került sor. A 11. alkalommal megrendezett program nemzetközivé vált, mert a szomszédos pincéből átjött a letenyei hegyen szőlővel rendelkező horvátországi, muraközi társaság is.

A kis csapat először a szőlőtőkék felé vette az irányt, ahol Molnár Ferenc elvégezte a hagyományos Vince vessző vágást. Mint elhangzott: ilyentájt a szőlő nyugalmi állapota véget ér és ha a szőlővesszőt meleg helyen vízbe tesszük, akkor az 2-3 hét múlva kihajt, melyből következtetni lehet, hogy milyen lesz a termés. A vesszővágást követően Farkas Károly letenyei plébános szólt a korai keresztény időkben vértanúhalált halt Szent Vincéről. A szent elsősorban ünnepének dátuma (január 22.) következtében lett népszerű, mint időmeghatározó szent, különösen a szőlősgazdák körében. Máig sok nyelven használatos még a paraszti mondás: "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince." (A plébános beszédére még "rímelt" is az idő, hiszen valóban csepegett az ereszről az olvadó hó.)

Farkas Károly plébános Szent Vince vértanúról is szólt (Fotó: Mirkó Imre)

Ezt követően a Molnár pincében folytatódott a szemle, mely során egymás boráról mondtak véleményt az egyesületi tagok. A jelen lévő Halmi Béla polgármester jó hírekkel is szolgált. Mint mondta: hamarosan sor kerül a felújított letenyei Öreg- és Béci-hegyi utak avatóünnepségére, s egy Makovecz-műhely által tervezett kilátó megépítéséről is említést tett. A  többmilliós önerőt egy budapesti orvos vállalta magára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!