Lenti

2016.05.04. 09:17

A Felvidékre látogattak a Gönczi Ferenc Gimnázium és SZKI diákjai

Lenti - A Határtalanul program keretében a Felvidékre látogattak a Gönczi Ferenc Gimnázium és SZKI diákjai a közelmúltban. A 10. és 11. évfolyamról 31 tanuló utazott el Szlovákiába. A programban a lenti intézmény partneriskolája az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium.

Korosa Titanilla

A Gönczi- és Pázmány-gimnáziumok diákjai az érsekújvári Fő téren, illetve Komárnoban a Jókai szobor előtt

- Négy napot töltöttünk a Felvidéken - mondta Fentős István, a programban résztvevő kísérőtanár. - Az együttlét célja a magyar történeti emlékek felkeresése, megismerése, illetve a magyar-magyar, határontúli kapcsolatok erősítése volt. Iskolánk első alkalommal vesz részt a Határtalanul programban.

A négynapos látogatás során a két intézmény diákjai egymással és a partnerintézményekkel is megismerkedtek, illetve több helyszínt is felkerestek. Jártak többek között Érsekújváron, ahol a helyi magyar közösség néhány tagjával interjút is készítettek a kisebbségi lét kérdéseiről, illetve a nyelvjárási sajátosságokról. Nyitrán felkeresték a várnegyedet, a régészeti kiállítást, Galambszentbenedeken a bencés apátságot. A zólyomi várban megkoszorúzták a Balassi-emlékhelyet, Selmecbányán ellátogattak például a szabadtéri bányamúzeumba, Nagysallón pedig felkeresték az 1848/49-es honvéd hősök emlékművét. Komárnoban több nevezetességet is megtekintettek a tanulók, így a Zichy-palotát, az Európa-udvart, valamint Jókai, Csokonai és Klapka György szobrait. Nagyszombatban a székesegyházat, a Tűztornyot és a színházat tekintették meg, jártak a dévényi várban és Pozsonyban, az egykori magyar koronázó városban, a mai Szlovákia fővárosában is, ahol felkeresték a várat, a koronázó templomot és dombot, valamint a magyar országgyűlés helyszínét. A látnivalók, történelmi emlékek megtekintése mellett a településekhez kapcsolódóan irodalmi és művészettörténeti tanulmányaikat is felelevenítették a gimnazisták, gyűjtőmunkát is végeztek, fotókat és jegyzeteket készítettek a magyar kulturális vonatkozásokról, érdekességekről. A programban emellett közös táncház is szerepelt, ahol autentikus dunántúli és felvidéki táncokat mutattak be és tanítottak a résztvevők egymásnak.A Határtalanul program keretében az érsekújvári diákok júniusban érkeznek Lentibe. A zalai látogatás során a helyi néprajzi sajátosságok kerülnek majd előtérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!