Lenti

2016.11.16. 15:51

Megkoszorúzták Bottyán Jánosnak szobrát

Lenti – Ünnepélyes keretek között koszorúzták meg Bottyán Jánosnak szobrát a Kerka-menti városban.

Korosa Titanilla

A település önkormányzata, valamint a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományúak Klubja hagyományosan minden év novemberében tiszteleg Vak Bottyán előtt, aki az egykori zajdai laktanya névadója is volt.

Zakariás Zoltán mondott beszédet az emlékműnél Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvényen számos egykori katona  vett részt, akik egykor a 26. Bottyán János Gépesített Lövészdandár kötelékébe tartoztak.

Zakariás Zoltán nyugállományú ezredes, a rendezvény szónoka  emlékezett meg a kuruc generális életútjáról, valamint felelevenítette a hallgatóságnak Vak Bottyán 1704. november 16-i érsekújvári győzelmét is, amit az osztrákok felett aratott a Rákóczi-szabadságharc alatt. Emellett szólt a zajdai laktanya és az itt állomásozó dandár életének főbb csomópontjairól is.

– Az alakulat híre nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi környezetben is biztonsági tényezővé tette a szervezetet. Ismerték és elismerték – mondta Zakariás Zoltán.  – A gépkocsizó lövészezred alakulat 1962-ben települt Lentibe – folytatta. – 1973-ban gépesített lövészezred lett, 1987-ben pedig gépesített lövészdandár megnövelt létszámmal és csapásmérővel. Bottyán János nevét 1990-ben vette fel, majd ezután drasztikus haderőcsökkentésnek esett áldozatul, majd 1997-ben jogutód nélkül megszűnt.

Az ünnepségen versek hangzottak el, valamint a résztvevők helyezték el koszorúikat a szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!