Lenti

2016.01.14. 15:33

Többen születtek tavaly, mégis csökken Lenti lélekszáma

Lenti – Az elmúlt évben jóval magasabb volt a születések száma a településen. Míg 2014-ben alig több mint negyven gyermek született, addig 2015-ben 73-ra nőtt ez a szám.

Korosa Titanilla

A település lélekszáma ugyanakkor csökkent. A tavaly december végi adatok szerint 8198 lakosa volt Lentinek, egy évvel korábban még 8243. Magyar Lajos anyakönyvvezetőtől azt is megtudtuk, a 73 kisgyermekből 40 leány és 33 fiú. A tájékoztató szerint az elmúlt évben 116 hagyatéki eljárást kellett lefolytatni a városban, ami 14-gyel több, mint az előző évben. Az esküvők száma is emelkedett, 40 pár kötött házasságot.

A lányoknál a választott keresztnevek közül népszerű volt a Luca, a Maja és a Csenge, a fiúknál pedig a Péter, Bendegúz, Máté, Hunor és Patrik.

Kitekintve a járás kisebb településeire, Dobriban például 5 halálesetre egy születés jutott 2015-ben, a lakosság száma 162 fő körüli. Hasonló a helyzet Kányaváron is, itt az elmúlt években hat haláleset mellett 2 gyermek született, de több beköltözés is történt. A falu lakóinak száma 131 fő volt a decemberben. Pördeföldén viszont egyre nő a létszám, már. 70-en élnek a településen. Az elmúlt három évben 1 haláleset történt és hat gyermek született.

A Lenti Napközi Otthonos Óvodában mintegy 250 gyermek nevelését végzik. A képen a Nyuszi csoport látható, ahol 23 fős a létszám. A gyerekek mellett Major Lászlóné óvodapedagógus
Fotó: Korosa Titanilla

Lentiben a körzetközponti szerepet betöltő óvodában 250 körüli a létszám évek óta. A gyermekek mintegy fele a bölcsődéből érkezik. A hároméves kortól kötelező óvodáztatás alól senki sem kért felmentést. Évente mintegy 70 gyermek érkezik és ugyanennyi kezdi el az iskolát - tájékoztatta lapunkat Gál Elekné intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!