Lenti

2015.05.08. 08:23

Múltidéző: Harmincöt éves a lenti Móricz-iskola (fotókkal)

Lenti - Harmincöt évvel ezelőtt, 1980 őszén nyitotta meg kapuit a lenti kisegítő iskola mely 2000 decemberében vette fel Móricz Zsigmond nevét az új iskolát a Zalai Hírlap október 8-ai száma mutatta be.

„Az előbb Zalaegerszegen, majd Nagykanizsán felépült kisegítő iskolát követően az idei őszön Lentiben létesült nevelőotthonos kisegítő iskola. Az iskolai szárny felépítése hasonló a másik két városban levő korszerű társintézményhez, valójában a korábbi terveket módosították a lenti igényekhez. Ezzel a négy zalai város közül már háromban nyílik lehetőség az enyhe fokú értelmi fogyatékos kisdiákok – megfelelő körülmények közötti – nevelésére, képzésére.

A Lenti északi negyedében felépített kisegítő küllemre is tetszetős, jól tagolt épületegyüttes, s tanárai dicsérik a kivitelező, a Tanép munkáját. Kisebb hiánypótlásokra ugyan még szükség lesz, és a környező terület rendezése is folyik, ám a tanévkezdés szinte zavartalan volt.

A lenti új tanintézmény épületcsoportja (Zalai Hírlap, 1980. október 8.)

– Ebben rendkívül nagy a szerepe a honvédségnek – mondja Kulcsár István igazgatóhelyettes. – A költöztetés, az iskola berendezése az ő érdemük. Egyébként az az örvendetes tapasztalat, hogy a helyi szervek máris lenti intézménynek érzik tanintézetünket, sehol sem találtunk elutasításra, ahol kopogtattunk, sőt kéretlenül is érkezik segítség mindenfelől.

– Miért fontos ez az iskola?

– Megoldatlan volt a kisegítő iskolai ellátás a megye e részén. Az állami- és a magángondozottakat a zalacsányi, illetve a letenyei intézetben helyezhettük el, sok szülő nem szívesen engedte idegenbe gyermekét. Aki otthonmaradt közülük emiatt a járás területén, az mindenképpen hiányos ellátásban részesült. Az egyes iskolákban heti plusz hat óra korrepetálást kaptak, ez azonban nem pótolhatta a szakszerű kisegítő iskolai munkát. Itt viszont valóban a kor követelményei szerint, sokrétű pedagógiai, egészségügyi feltételek fogadnak minden rászorulót.

Szavait bizonyítandó végigkalauzol az épületen, s rögvest látni, hogy az új kisegítő és nevelőotthon – ahogy mondani szokták – csakugyan szinte mindent tud. A kisegítő iskola 114 neveltje közül 85 kap diákotthoni elhelyezést, itt hét-nyolc fős, tágas hálószobák várják a bentlakókat. Négy hálószobára jut egy nevelő – külön szobával – s több nagyon jól felszerelt klubszobával is rendelkezik a diákotthoni szárny.

– A berendezések, felszerelések értéke mintegy 3,5 millió forint, mindent megkaptunk, amire csak szükség volt – folytatta az igazgatóhelyettes. – Többek közt van színes tévénk is. Egyébként a miénk az első koedukált kisegítőiskolai nevelőotthon.

Az iskolai részben kilenc tanterem szolgálja a képzési célokat. Van itt még három műhelyterem a fém- és faipari, illetve a háztartási jellegű gyakorlati foglalkozásokhoz, s több napközis terem biztosítja a zavartalan délutáni munkát. A négyes tantermi blokkokhoz szertárak társulnak, továbbá nagyméretű tornaszoba, konyha és ebédlő, orvosi rendelő, játékszoba, könyvtárhelyiség, logopédiai terem és úttörőszoba található még ebben az épületrészben. A nevelők szerint a zavartalan és eredményes nevelőmunka minden tárgyi feltétele adott.

Nagyon fontos, hogy a kicsik jól érezzék magukat itt, s ne szenvedjenek hiányt semmiben – hallottuk. – A harmonikus körülmények sokat jelentenek a fejlődésük, jövőjük szempontjából. Mindez a tágabb környezetre is áll. A helyi üzemek máris különféle anyagokkal segítették a műhelytermeinkben folyó gyakorlati oktatást. Együttműködésünk akkor válhat teljessé, ha diákjaink – felnőve – dolgozóik lehetnek majd.

Rostonics László igazgató bizakodva beszél az új tanintézet jövőjéről, s optimizmusának magyarázataként felemlíti, hogy szinte csupa fiatal, bizonyítani kívánó kolléga társaságában kezdhette meg itt a munkát. A társak fele egyenesen pályakezdő, ám máris úgy vélik, hogy – a tapasztaltabb nevelők oldalán – mihamarabb teljes értékű munkát fejthetnek ki a rájuk bízott emberpalánták érdekében."

Pillanatok az iskola életéből

Kerékpártúra Letenyére (1987. április 27.)

Egy kis játék délután (1995. január 28.)

Az új iskola tanterme (1980. október 8.)

Gyakorlati óra az iskolában (1985. november 16.)

A lenti kisdiákok rajzpályázatának sikere. Együtt a sikeres csapat és Paksa tanár úr (1994. május 9.)

Móricz Zsigmond nevét vette fel az iskola (ZH, 2000. december 13.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!