Lenti

2015.04.17. 15:35

Szorobán verseny Lentiben

Lenti – Hatvanegy diák vett részt a Vörösmarty-iskolában megrendezett területi szorobán versenyen pénteken, ahol egy abszolút győztes született.

Korosa Titanilla

A lenti intézményből 45 tanuló nevezett a versenyre, mellettük Gellénházáról 10, Csurgóról pedig 6 versenyző érkezett. Az iskola 12 éve házigazdája a területi szorobán versenynek.

A versenyt 2-7. évfolyamon rendezik meg, azok a tanulók jutnak tovább az országos versenyre, akik teljesítménye meghaladja 80 százalékot.

A képen a legjobb eredményeket elérő diákok: (balról jobbra) Szigeti Benjámin, Török Anna, Gombócz Bertalan, Kaszás Kitti, Zakó Anna, Pintér Gitta. Fotó: Korosa Tita

Ez alkalommal a lenti iskolából 35-en jutottak tovább, de több továbbjutó volt a másik két intézményből is. A legjobb eredményt a negyedikes Kaszás Kitti érte el, aki hibátlanul oldotta meg a verseny feladatsorát.

Maga a szorobán a '90-es években kezdett elterjedni Magyarországon, a Vörösmarty-iskolában 1998 óta használják ezt az eszközt a matematika órákon. A számoló eszköz működési elve a 10-es számrendszeren alapul, tengelyein könnyen kirakhatók a tízes számrendszer helyiértékei. Sok előnye van, például mindkét agyfélteke egyszerre dolgozik, fejlődik a vizuális memória, a gyors és pontos fejszámolás, kitartó munkára és figyelemre nevel.

A másik fotó: Koncentráció a feladatra a verseny alatt. Előtérben a vörösmartys Sali Nóra. Fotó: Korosa Tita

A verseny három részből áll, fejszámolást, szorobánon számolást és logikai feladatsort tartalmaz, a felsősöknek pedig osztással és szorzással nehezített a gyakorlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!