Lenti

2011.01.20. 18:17

Tovább küzdenek a látásfogyatékosok: magyarul beszélő vérnyomás- és lázmérő kellene egészségpénztári támogatással

Továbbra is a fogyatékos emberek tájékoztatása, illetve érdekeik védelme és képviselete a fő célja a látásfogyatékosok tízéves térségi, Fehér Bottal a Kerka Mentén elnevezésű egyesületének.

Gyuricza Ferenc


A 40 tagú civil szervezet szerdán ünnepi közgyűlést tartott.  A rendezvényen nemcsak az elmúlt évet értékelték, de szó esett a működés teljes évtizedéről is. Illetve tisztújítást is tartottak, melyben az eddigi vezetőség mind az öt tagja újra bizalmat kapott. Kovács Béla elnök elmondása szerint a kiemelten közhasznú besorolású egyesület sikeresen hajtotta végre az alapításkor meghatározott célkitűzéseket, eredményesen járt el a fogyatékkal élők érdekében.

A tíz év alatt számos rendezvényen juttatták fontos információhoz sorstársaikat, hazai és nemzetközi kapcsolatokat szélesítettek, és meghatározó kulturális és közösségi szereplőivé is váltak a társadalomnak - többek közt irodalmi rendezvények megszervezésével. Utóbbit nemcsak a helyi önkormányzat ismerte el a város közművelődéséért díj odaítélésével, de a szervezet vezetőjét 2008-ban, a Parlamentben megtartott ünnepség keretében a látásfogyatékosoknak adható legmagasabb rangú kitüntetéssel, Braille-emlékéremmel is jutalmazták.

 Az elnök ugyanakkor egy kudarcról is beszámolt: erőfeszítéseik ellenére sem sikerült elérni, hogy a fehér bot mellett a látásfogyatékosok életét megkönnyítő egyéb eszközökre - például a magyarul beszélő vérnyomás- és lázmérőre - is kiterjesszék az egészségpénztári támogatást.

- Nem adjuk fel azonban a harcot, egyik legfőbb célkitűzésünk ennek kiharcolása marad – folytatta Kovács Béla. - Sajnos a 2011-es évre nem túl biztatóak a lehetőségeink, mert egyre szűkülnek a pályázati támogatásokra igényelhető források, a Nemzeti Civil Alapprogram a működési jellegű kiadásokra a korábbi évekhez képest mintegy 50 százalékkal tud kevesebb összeget fordítani. Mindez a teljes civil szféra jövőjét bizonytalanná teszi. Kovács Béla azt is hozzátette: Zala megyében a fogyatékkal élők száma meghaladja az ötezer főt, közülük 454-en szerepelnek nyilvántartásban, azaz tartoznak a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Szervezetéhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!