Lenti

2011.01.18. 07:02

A hagyomány kötelez

Eztán is az autentikus néphagyományra épülő táncjátékokat részesítené előnyben a lenti Kerka Táncegyüttes. A város egyik legfontosabb művészeti csoportjának terveit Kiss Norbert művészeti vezető ismertette.

Gyuricza Ferenc

A Kerka Táncegyüttes 2009-ben mutatta be a Legyen meg az Úrnak kedves akaratja című táncjátékát, mely új irányvonalat jelentett a művészeti csoport életében. Az autentikus táncszínház sikere jelezte, hogy jó úton járnak, így a jövőben is erre kívánnak nagyobb hangsúlyt fektetni.

- Amióta én irányítom az együttest, mindig is elsődleges volt számunkra az autentikus irányvonal - mondta Kiss Norbert koreográfus, művészeti vezető. - Az alapok lerakása után 2009-ben ezt fejlesztettük tovább. A táncjátékok bemutatása nemcsak az autentikus tánckövetésre ad alkalmat, de a folklór egyéb elemei is megjelennek benne.

A Kerka Táncegyüttesben, illetve annak utánpótlás csoportjaiban jelenleg mintegy 130 fő táncol. Maga az együttes közel negyventagú, ennek munkájában fiatal felnőttek és középiskolások vesznek részt. A gyermekcsoportokban 15 felső tagozatos, illetve mintegy 75 alsós kisdiák sajátítja el a néptánc alapjait. Emellett van néhány felnőtt, aki nem tartozik egyik csoporthoz sem, s hobbi jelleggel jár próbákra.

 

- Az utánpótlás csoportjaink nemcsak a létszám, hanem az oda járó gyermekek minőségi munkája miatt is komoly bázist jelentenek - folytatta Kiss Norbert. - Az általános iskolásoknál a próbák is gördülékenyebbek, az idősebbeknél már nehézséget jelent, hogy nagy részük a nyolcadik osztály befejezése után elkerül Lentiből, s csak a hétvégeken van lehetőség gyakorolni. Gondjainkat vélhetően fokozza majd a művelődési központ felújítása, márciustól ott ugyanis sem próbálni, sem műsort tartani nem tudunk.

Mindezek miatt az együttes következő nagyműsorát nyárra időzíti, s valószínűleg szabadtéren mutatja be. Emellett szeretnének táncszínházi sorozatot indítani - ilyenre Zalaegerszegen már van jó példa, részben éppen kerkás táncosokkal és zenészekkel.

- A versenyzést sem feledjük, többéves szünet után ismét lesz gyermek szólótáncverseny, amelyre a legtehetségesebb fiataljainkat szeretnénk nevezni - sorolta tovább a koreográfus. - A táncosaink közt pedig olyan is akad, aki televíziós tehetségkutatóba jelentkezett.

- A versenyzést sem feledjük, többéves szünet után ismét lesz gyermek szólótáncverseny, amelyre a legtehetségesebb fiataljainkat szeretnénk nevezni - sorolta tovább a koreográfus. - A táncosaink közt pedig olyan is akad, aki televíziós tehetségkutatóba jelentkezett.

 

HÁROM KÜLFÖLDI MEGHÍVÁS
A Kerka Táncegyüttes három nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, közülük kettô Törökországból érkezett. A felnôtteket Bursában – ott már szerepeltek, hatalmas sikerrel –, az utánpótlás csoportot pedig egy ifjúsági rendezvényen látnák szívesen. A harmadik felkérés Szlovéniából érkezett, ott is egy fesztivál szervezôi figyeltek fel a lenti együttesre. Kiss Norbert szerint elôfordulhat, hogy mindhárom fesztiválon részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik