Lenti

2009.07.03. 02:29

Ismerkedtek a város múltjával

Lenti (gyf) - Azt tudtátok-e, hogy Zrínyi Miklós tizenkét alkalommal szállt meg az itteni várban? - kérdezte a köré gyűlt gyerekektől Simon Márta, a Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola tanára, a Honismereti Egyesület elnökhelyettese. - Bizony, miközben ment ügyeit intézni, többször megállt Lentiben.

Gyuricza Ferenc

A fenti mondatok tegnap délután, a középkori vár tövében hangzottak el, ahol a történelem szakos pedagógus a városi könyvtár által szervezett honismereti foglalkozások során adta át ismereteit a gyerekeknek. A közművelődési intézmény egy héten át fogadja a város és környéke múltja, nevezetességei iránt érdeklődőket, az utolsó programra ma kerül sor.

- Intézményünk több mint tíz évvel ezelőtt szervezte meg a nyári táborát, amit azóta rendszeresen újra megrendeztünk - foglalta össze röviden Bagladi Mónika gyermekkönyvtáros. - Az idei évben azonban más keretek közt, nappali foglalkozások során próbáltunk új ismereteket nyújtani a diákoknak. Emiatt a résztvevők száma is kevesebb, fele a tavalyinak.

Az egy hét alatt nemcsak Lenti múltjával, történetével ismerkedtek a diákok, de voltak a közeli Szécsiszigeten is, ahol Wágner Sándorné, a település érdekességeinek avatott ismerője mutatta be nekik a templomot és a vízimalom múzeumot. Ismerkedtek továbbá a megye állat- és növényvilágával, s kézműves foglalkozásokat is tartottak. Az egyik ilyen alkalommal a város templomának papírmakettjét készítették el, ma pedig a település címerét próbálják meg üvegfestéssel visszaadni.

- Azt is tudjuk, hogy a jelenlegi a harmadik temploma Lentinek - mondta Cseke Adél, majd elárulja, neki a foglalkozások közül legjobban éppen a makettkészítés tetszett meg.

Németh Viktória viszont arról számol be, hogy a szécsiszigeti látogatás során egy magyar vitéz koponyáját kézbe is vehették.

- Nagyon érdekes Lenti története - vette át a szót Hermán Dalma Hajnalka. - Éppen az imént mesélte el Márta néni, hogy az itteni vár sosem került az ellenség kezére, pedig az is előfordult, hogy 600 török támadta, s mindössze kétszáz végvári harcos védte. Azt is megtanultuk, hogy a város leghíresebb ura Bánffy Miklós, Ferdinánd király bizalmasa volt, akinek a nevét ma az egyik utca viseli. Ő nagyon sokat tett Lenti és Lendva művelődéséért is - foglalta össze a tanultakat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!