Lenti

2009.06.15. 02:28

A gyűjtésből megélhetés

Lenti (gyf) - Európai uniós támogatással kéthetes szakmai gyakorlat ra a dél-türingiai Schleusingen városába utazott a lenti Mórizs Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Intézmény 8 szakiskolás diákja.

Gyuricza Ferenc

A program célja a gyógy- és fűszernövényekkel való ismerkedés volt, ennek során a zalai diákok a német partnerintézmény kertész szakmára előkészítő csoportjának tanulóival dolgoztak együtt.

- Az unió által a Leonardo de Vinci program révén finanszírozott szakmai gyakorlat témája a gyógy- és fűszernövények tanulmányozása volt - mondta Bedő Beáta, a program vezetője. - Németországban jóval nagyobb hagyománya van, a tanulóink így ott nemcsak szakmai gyakorlaton vehettek részt, de közvetlen információkhoz is juthattak, hiszen a Thüringer Wald nevű hegységben, természetes élőhelyükön ismerkedhettek ezekkel a növényekkel.

Bedő Beáta azt is hozzátette, hogy Németországban sokkal komolyabban foglalkoznak a gyógynövények gyűjtésével és feldolgozásával, hazákban ez egyelőre gyermekcipőben jár. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyógynövénytermesztés akár megélhetési forrást is biztosíthatna emberek számára. A lenti intézményben többek között ezért is foglalkoznak a témával.

- A kéthetes program során a szakmai munka mellett jutott idő a kikapcsolódásra is, így a szabadidős programok során ismerkedtünk a város és a tartomány nevezetességeivel - tette még hozzá a program vezetője. - Jártunk Erfurtban, megnéztük a világörökség részét képező több száz éves Wartburg várát, illetve megkóstoltuk a híres türingiai krumpligombócot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!