Lenti

2009.05.15. 02:29

Jó példa, megújuló energiára

Lenti (gyf) - A mezőgazdasági bioenergia hasznosítását és a környezetbarát technológia népszerűsítését célozza az a közös, osztrák-magyar pályázat, amelynek egyik projektpartnere a lenti többcélú kistérségi társulás.

Gyuricza Ferenc

Mint azt a társulás munkaszervezetének igazgatójától, Németh Imrétől megtudtuk, a Kelet-Stájerországi Regionális Fejlesztések Ügynöksége Egyesülettel, valamint más partnerszervezetekkel közösen beadott projekt célja olyan tanulmányok készítése, melyek lehetővé teszik, hogy később már a konkrét beruházásokhoz is támogatásért folyamodhassanak.

- Egy korábbi pályázatunkat azzal a hivatkozással utasították el, hogy a kistérség nem rendelkezek kellő tapasztalattal, illetve nincsenek birtokában megfelelő hatástanulmányok - mondta el Németh Imre. - Most ezek elkészítésén dolgozunk, hiszen továbbra sem szeretnénk lemondani a megújuló energiák helybeni hasznosításának lehetőségéről.

A kistérség területén elsősorban a mezőgazdasági bioenergia felhasználásán gondolkodnak - ez akár fűtésre, akár elektromos áram előállítására is alkalmas lehet -, illetve az is szerepel a tervek között, hogy egy olyan energiaházat építenek, amely közfunkciókat ellátó intézményeknek, szervezeteknek biztosíthatna otthont. Németh Imre szerint az energiafelhasználás csökkentése, azaz a működési költségek lefaragása mellett ezzel a kistérség a megújuló energiák hasznosítása terén jó példával is elöljárna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!