Lenti

2009.05.04. 02:26

A rizlingekben van igazán potenciál

Csörnyeföld (gyf) - A zalai borvidék olasz- és rajnai rizlingje van olyan jó, mint amit Elzászban vagy az olaszországi Trentinóban termelnek - állítja Cseke Gábor, Magyarország sommelier bajnoka.

Gyuricza Ferenc

A kijelentést szombaton tette, a Kerka- és Muramenti Hegyközség minősítőjén.

A Becsehelytől Lentiig tartó szőlőterületeket felölelő hegyközség borversenyére 65 termelő összesen 120 mintával (103 fehérrel, 4 rozéval és 14 vörössel) nevezett, így a bíráló grémium is a szokottnák nagyobb látszámú, hét fős volt. A kóstolásra a sommelier bajnok mellett dr. Brazsil József, a keszthelyi egyetem tanára, Bezerics Csaba, a Németh-Bezerics Borház tulajdonosa, Kocsis Lajos, a Cézár-Wiener Borászat titkára, Bernát Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakértője, Nagy László, a Corvinus Egyetem végzős borásza, valamint Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai referense vállalkozott.

- Sok a chardonnay, ám ebből a fajtából itt csak erős közepes eredmény hozható ki - állapította meg Cseke Gábor. - A fajtaválasztás nagyon fontos, a zalai adottságok a rizlingeknek inkább kedveznek. Ezekben óriási a potenciál, nemzetközileg Zala azonban még ismeretlen bortermelő vidék.

Brazsil Dávid szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy megmaradjanak a termőterületek, a gazdák ne vágják ki a szőlőjüket. Akárcsak Nagy László, ő is úgy véli, hogy a rizlingek mellett a szürkebarát is eredményeket hozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!