Lenti

2008.10.03. 02:29

Díjazott harcosok

Páka - A parlagfűmentes környezetért elnevezésű akció eredményhirdetésével, tegnap délelőtt zárult le az a nagyszabású programsorozat, amelyet az ÁNTSZ Zalaegerszegi-Lenti Kistérségi Intézete indított a pákai körjegyzőség területén.

Kovács Krisztián

Az akció júniusban kezdődött, s célja a falvakban élők, valamint a döntéshozók környezettudatos magatartásának kialakítása, a szép és egészséges élettér megvalósítása volt - tudatta dr. Belencsák Ágnes tisztifőorvos.

Az ÁNTSZ kistérségi intézetének lenti kirendeltsége a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság szempontrendszere, valamint a módszertani ajánlások alapján választotta ki a program helyszínéül az egyik legfertőzöttebb térséget, a pákai körjegyzőség területét. Itt egy öt elemből álló sorozat valósult meg, melynek keretében részben személyesen, részben pedig a háztartásokba eljuttatott ismertetők, szóróanyagok révén tájékoztatták a lakosságot parlagfűvel és az egyéb allergén a gyomnövényekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

- A programsorozatnak még a gyomnövény virágzása előtti időszakban részét képezte egy parlagfű gyűjtési akció, amelyen a négy településről összesen 105 személy vett részt - ismertette az adatokat dr. Belencsák Ágnes. - Ennek köszönhetően az egyhetes gyűjtés során a négy településen 62 ezer 250 szál tövestül kitépett allergén növény került leadásra. Szintén fontos elemét képezte a programnak a községi közterületek folyamatos gondozása és szépítése, amiből a pákai Öveges-ház parkosítása még visszavan, hiszen a dísznövények elültetése ősszel esedékes. A fentiek mellett meghirdettünk egy parlagfűmentes környezetért akciót is, melynek során nemcsak az elhanyagolt ingatlanok gazdáit szólítottuk fel kötelezettségeik betartására, hanem a helyi önkormányzatok segítségével megtartott faluszemlék alkalmával a legszebbnek és leggondozottabbnak talált porták gazdáit díjaztuk is.

Az említett díjazásra került sor tegnap. A körjegyzőség falvainak mindegyikéről három-három családot jutalmaztak: a bizottság Ortaházán Tóth Tibor portáját találta a leggondozottabbnak, Kányaváron Tóth Endre otthonának környezete nyerte el leginkább a bírálók tetszését, a Pördeföldén élők közül Bicsák Józsefé lett az első díj, míg Pákán Varga Istvánné háza és környezete bizonyult a legszebbnek.

Ezek is érdekelhetik