Lenti

2007.10.05. 02:25

Több befektető is érdeklődik

Lenti (kt) - A város keleti részén álló vár a település egyik jelképe, amin az utolsó felújítási munkálatokat a kilencvenes évek elején végezték. Hasznosításáról és visszaszerzéséről az önkormányzat folytatni kívánja a megkezdett tárgyalásokat.

Sági Rita

A háromszintes építménybe ma is könnyen be lehet jutni az egyik alsó nyíláson át. A látható nyomokból arra lehet következtetni, hogy másokat is odavonzott már a kíváncsiság, vagy menedékként használták az épületet. Az emeletre vezető régi falépcső egyik foka hiányzik. A belső tér két nagyobb helyiségből áll. Ezeket egykor ajtó választotta el, mára csak a keret maradt meg. Az eltelt évek nyomot hagytak az épületbelsőn is, a padlót föld, cserép és lepergett vakolat borítja. Az első helyiségben jól láthatók a tetőszerkezet fagerendái, míg a másikban ezeket elfedték. A termekbe közel egy méter széles ablakokon át szűrődik be a fény. A nyílások közül némelyik alsó részét kipótolták, hogy egyvonalba kerüljön a többivel. Az épületet a fiatalok is felfedezték maguknak, a falakon rajzok, vagy azok maradványai láthatóak.

A Kerka-parti városban több éve foglalkoznak a középkorban épült, majd többször átalakított vár, a hozzá tartozó 10 hektáros erdőszéli terület, illetve a Kerka mellett kialakított mesterséges tó visszaszerzésével, hasznosításával.

- Közismert, hogy elődeim eladták a várat, ami így külföldi tulajdonba került. Hivatalba lépésemet követően több ízben tárgyaltunk a tulajdonossal, a német Konrad Straubingerrel a vár visszaszerzéséről. Straubinger úr nemrégiben elhunyt, emiatt a tárgyalások egy időre megszakadtak - ismertette a jelenlegi helyzetet a város polgármestere Nógrádi László, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a város jelezte az örökösöknek a vár visszaszerzésének szándékát, valamint az ügyben a tárgyalások folytatását, hiszen a településnek érdeke, hogy az építmény újra a város tulajdonába kerüljön.

Nógrádi Lászlótól azt is megtudtuk: a vár jövőjét illetően több befektetővel is kapcsolatban állnak, ám a haláleset és a hagyatéki tárgyalások elhúzódása miatt ezek az egyeztetések egyelőre megakadtak.

Folytatni szeretnék

a tárgyalásokat a vár visszaszerzéséről

Ezek is érdekelhetik