Hallgassunk sok Aranyt!

2019.04.16. 10:00

Rendhagyó irodalomóra az MMA jóvoltából Zalaegerszegen

Arany János életét, műveit mutatta be, hozta közel hétfőn az a rendhagyó irodalomóra, amelyen lapunk is részt vett a Zrínyi Miklós Gimnáziumban. A program az elmúlt egy év alatt tizenöt középiskolában járt már a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából.

Arany Horváth Zsuzsa

Náray Erika, Józan László és Szatory Dávid az órán

Fotó: Katona Tibor

A Magyar Művészeti Akadémia Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából megvalósult emlékévhez kapcsolódóan indította programját, azzal a céllal, hogy Arany munkássága az emlékéven túl is „elérhető közelségben” legyen a diákok és pedagógusok, a nagyközönség számára. A Hallgatni Aranyt! című projekt keretében honlap is készült, ahol 200 Arany-költemény és levél olvasható és hallgatható neves színművészek előadásában, jegyzetekkel, irodalomtudományi szakértők gondozásában.

Náray Erika, Józan László és Szatory Dávid az órán
Fotó: Katona Tibor

A tegnapi zalaegerszegi órán Náray Erika, Józan László és Szatory Dávid színművész tartott interaktív órát három osztálynyi diáknak. A program bemutatása mellett – a honlapra feltöltött versek közül felvételről felhangzott jónéhány – Arany János életének állomásait vették sorra a színészek a tanulók aktív részvétele mellett. A vendégek elmesélték, hogy a rendhagyó órával eljutottak Nagyszalontára, a költő szülőhelyére is, ahol az egyik legjobban sikerült feladatnak a Toldi néhány sorának mai szlengre való átírása bizonyult.

E tekintetben a zalai diákok sem vallottak szégyent, eredeti ötletek repkedtek, amelyek azonnal felkerültek a kivetítőre. A vendégek beszámoltak a híres Csonkatoronyról is, ahol a muzeológusok berendezték Arany János rekonstruált dolgozószobáját, benne azzal a fotellal, amelyben állítólag meghalt. A Hallgatni Aranyt! honlap a már nem diákok számára is szép perceket szerezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában