természet

2019.05.15. 07:00

A képek Nagykanizsán amelyek a természetvédelemre is felhívják a figyelmet

Vigyázz a madárra és vigyázz a fákra címmel nyílt meg nemrégiben a Medgyaszay Házban a Völgy Alapítvány lehetőségek klubháza, valamint a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány közös kiállítása.

Benedek Bálint

Szőke Veronika és Lázár Péter a kiállítási enteriőrben Fotók: Szakony Attila

A Völgy Alapítvány lehetőségek klubházának művészeti alkotóközössége a művészetterápiás foglalkozásokból nőtte ki magát. A lélek különböző problémákkal való megküzdőképességének egyik támogató erőforrása a művészet. Nem tesz különbséget, bárki számára elérhető, és lélekemelő hatása mellett közösségfejlesztő ereje van. Ezért a klubház kinyitotta kapuit a város alkotni szerető, művészetekre érzékeny polgárai előtt.

Szőke Veronika és Lázár Péter a kiállítási enteriőrben Fotók: Szakony Attila

– Az esti foglalkozások lényege maga az alkotás – mondta Szőke Veronika, az alapítvány művészetterapeutája. – Bármely technika választható, a cél a teremteni tudás képességének fejlesztése, a hangsúly a közösségben történő tevékenységen van. A művészet önmagában terápia. Terápia azoknak, akik valamilyen krízissel, lelki problémával küzdenek, vagy élethelyzeti nehézségbe sodródtak. Az alkotás során minden ember pozitív lelki élményekkel gyarapodik, felszabadul a napi problémák fojtogató szorongatásaiból, és nő az önbecsülése. Fontos, hogy az egészséges és fájdalmat szenvedett lélek együtt, egy közösséget alkotva tudjon tevékenykedni.

Ornamentika a természet elemeiből

A madarak és fák napja különleges a számukra, mindannyian a természet szerelmesei. Jó kapcsolatot ápolnak több természetvédelemmel fog­lalkozó civil szervezettel – köztük a Göcsej Természetvédelmi Alapítvánnyal is. Ennek eredményeként született meg a közös kiállítás gondolata. A partner kiállító küldetése, hogy megismertesse az embereket a cselekvő természetvédelemmel. A május 29-ig látogatható tárlathoz az alkalmazkodó gyümölcsészetet bemutató vándorkiállítás anyagával járulnak hozzá, mely egységet alkot a képzőművészeti alkotásokkal.

Madárfej, papírból hajtogatva

A tárlat megnyitóján Lengyák István, a Magyar Kultúra Lovagja elmondta: megtapasztalhatjuk, talán át is érezhetjük a boldogság, az alkotás, a művészet, a természetvédelem és természetépítés összefüggéseit a kiállítás gondolatainak körében.

– A képek és a tárgyak mind azt sugallják, hogy csak akkor lehetünk boldogok, ha a lelkünknek tetsző széppel gazdagítjuk a világot – folytatta. – Az alkotás, a művészeti tevékenység pedig már önmagában is nyugtatja és talán boldoggá teszi az embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában