Kultúra

2017.05.03. 16:30

Árvai Csaba, a Deák iskola diákja országos versenyt nyert

Szakácsnak készült, most pszichológus szeretne lenni Árvai Csaba, az idei Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének győztese.

Rákos Bianka

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának végzős tanulója a Szolnokon megrendezett országos döntőben ért el kiváló eredményt.

A több helyszínen megrendezett elődöntőkből összesen huszonhárom - köztük nyolc deákos tanuló - került be a döntőbe.

- A kétnapos rendezvényen írásban és szóban is jól kellett teljesítenünk, a feladatok egyik fele a pedagógiai, a másik a pszichológiai ismereteinket mérte - emlékezett vissza Árvai Csaba.

Árvai Csaba és egyik felkészítő tanára, Tóthné Kulcsár Ibolya a szolnoki döntőn

A végzős fiatal - a többi iskola versenyzőjével ellentétben - négy helyett, csupán két éve tanulja a megmérettetéshez szükséges tantárgyakat. Úgy tűnik, ez egyáltalán nem jelentett hátrányt. A verseny az emelt szintű érettségi követelmények szerint zajlott. Az írásbeli teszten a megszerezhető száz pontból - kiemelkedő teljesítményt nyújtva - kilencvenkettőt ért el. A hosszú felkészülés során tanárai külön is foglalkoztak vele.

- Tóthné Kulcsár Ibolya, intézményvezető-helyettesnek és Bánhegyiné Balázs Ágnes tanárnőnek rengeteget köszönhetek. Ők segítettek a tanulásban, és biztattak, hiszen kicsit aggódtam amiatt, hogy hátrányban leszek a többiekhez képest - mondta a fiatal.

Árvai Csaba általános iskolás korában még nem tervezte a felsőfokú továbbtanulást, ám hamar megtetszett neki a pszichológia, amely jelentősen módosította az előzetes elképzeléseit. Középiskolai tanulmányait 5 évfolyamos nyelvi előkészítő osztályban kezdte, így több ideje maradt a leendő hivatásának megválasztására.

- Nem voltam túl motivált, így jó tanuló sem az általános iskolában. A szakács szakmán gondolkodtam, de sokan bátorítottak arra, hogy érdemes lenne leérettségiznem. Nyolcadikos koromban részt vettem egy pályaválasztási tájékoztatón, melyet Décsy Zsolt igazgatóhelyettes úr tartott, bemutatva az akkori Deák képzéseit. Ekkor kaptam kedvet, hogy jelentkezzek az iskola pedagógia szakára - emlékezett vissza Csaba. A végzős diák elmondta, középiskolás évek alatt annyira megtetszettek neki a pedagógia és pszichológia tudományok területei, hogy magától is elkezdett velük foglalkozni.

- Érdekeltek az emberek, a reakcióik, a motivációjuk, a gondolkodásuk. Foglalkoztam a testbeszéddel is, sok könyvet elolvastam, rendszeresen jártam előadásokra.

Árvai Csabának a jövőjéről határozott elképzelései vannak. Jelentkezett pszichológia szakra az ELTÉ-re, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!